Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Na zoznam svetového dedičstva UNESCO sa dostali mokrade Madán v Iraku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mokrade mali v 70. rokoch 20. storočia rozlohu 9000 kilometrov štvorcových, saddámovský režim ich zredukoval na sotva 751 kilometrov štvorcových.

Paríž 18. júla (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila na zoznam lokalít svetového dedičstva Madán - mokrade v Mezopotámskej nížine na juhu Iraku. Oznámila to dnes stanica BBC.

Oblasť je domovom tzv. mokraďových Arabov, troch archeologických nálezísk, ako aj množstva druhov vtákov a rýb. Lokalita bola v 90. rokoch na príkaz Saddáma Husajna vysušená, aby sa v nej nemohli skrývať vzbúrenci.

Mokrade boli čiastočne obnovené po jeho zvrhnutí v roku 2003. Následne sa do Madánu vrátili pôvodní obyvatelia i biotopy, ktoré v nej žijú už šesť tisícročí. Lokalitu niektorí bádatelia považujú za biblickú Rajskú záhradu.

Podľa UNESCO je toto územie "unikátne ako jeden z najväčších systémov vnútrozemskej delty v extrémne horúcom a suchom prostredí". Madán tiež zahŕňa lokality starovekých miest Uruk, Eridu a Ur - rodiska biblického proroka Abraháma.

Mokrade mali v 70. rokoch 20. storočia rozlohu 9000 kilometrov štvorcových, saddámovský režim ich zredukoval na sotva 751 kilometrov štvorcových. V dôsledku týchto opatrení utiekli z danej oblasti státisíce obyvateľov.