Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Na zoznam UNESCO zapísali otrokárske nábrežie Valongo v Riu de Janeiro

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prístavná hrádza Valongo slúžila na zmienený účel tri storočia a stala sa najväčším vstupným bodom pre afrických otrokov do Brazílie.

Krakov 10. júla (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojom zasadaní v poľskom Krakove zaradila na prestížny zoznam svetového kultúrneho dedičstva kamennú prístavnú hrádzu Valongo v brazílskom Riu de Janeiro, na ktorú kedysi postupne vysadili takmer milión otrokov z Afriky.

Ako dnes ďalej informovala spravodajská stanica BBC, prístavná hrádza Valongo slúžila na zmienený účel tri storočia a stala sa najväčším vstupným bodom pre afrických otrokov do Brazílie. Zvyšky nábrežia objavili počas renovačných prác pred vlaňajšími letnými olympijskými hrami, ktoré sa konali v Riu de Janeiro.

Brazília bola v rámci celej Južnej i Severnej Ameriky hlavnou cieľovou krajinou obchodu s africkými otrokmi. Po dlhej ceste cez Atlantický oceán boli títo podvyživení zajatci držaní v lokalite Valongo, aby sa zotavili a nabrali na váhe a mohli tak byť následne predaní na otrokárskych trhoch. Mnohí však tieto útrapy neprežili.


Do Brazílie prišli v 17. až 19. storočí približne štyri milióny otrokov, ktorí pracovali na plantážach a v domácnostiach. Obchod s otrokmi tu bol zakázaný v roku 1831 - po tom, ako krajina vyhlásila nezávislosť od koloniálneho Portugalska. Ilegálne však táto činnosť pokračovala až do úplného zrušenia otroctva v roku 1888.