Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Nájsť rovnováhu medzi časom online a offline vám pomôže táto appka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred vyše mesiacom ju vytvorila spoločnosť eSlovensko v rámci projektu neZavislost.sk centra prevencie internetovej závislosti. Androidová appka má doteraz 1574 stiahnutí.

Bratislava 15. marca (TASR) - Získať rovnováhu medzi časom tráveným online a offline pomôže užívateľom smartfónov a internetu mobilná aplikácia neZávislosť. Pred vyše mesiacom ju vytvorila spoločnosť eSlovensko v rámci projektu neZavislost.sk centra prevencie internetovej závislosti. Androidová appka má doteraz 1574 stiahnutí. Aktívny čas používania mobilného telefónu, čo predstavuje najmä využívanie internetu a aplikácií v mobile, meria anonymne.

"Priemerný denný online čas všetkých používateľov aplikácie neZávislosť je 3 hodiny a 5 minút, najdlhší čas používania mobilu bol až 17 hodín za deň," TASR informoval Milan Urbaník, PR manažér spoločnosti eSlovensko.

Aplikácia, ktorú si môžu majitelia smartfónov bezplatne stiahnuť z Google Play, má podľa neho preventívno-informatívny účel, nestanovuje diagnózu používateľov. Zobrazuje denný, týždenný a celkový graf času tráveného na internete, prehľad najpoužívanejších aplikácií, test závislosti. Má tiež iné funkcie ako len obyčajné meranie. Ponúka i zápisník, stopku, otáčaciu kartu odporúčaní, motivačnú skupinu či funkciu zdieľania a exportu údajov.

Výsledkom testu nadmerného používania internetu môže byť zelená, oranžová a červená úroveň. Zelená farba znamená, že používanie internetu v mobile je pod kontrolou, bez príznakov závislosti. Pri oranžovej sa môžu vyskytovať začínajúce problémy s používaním internetu a inštalácia aplikácie neZávislosť môže byť veľmi užitočná. Červená farba informuje, že sa už vyskytujú problémy s nadmerným používaním internetu a mala by sa vyhľadať pomoc odborníka. Aktuálne čísla slovenských používateľov testu sú - zelená úroveň 89,3 percenta, oranžová 10,3 percenta a červená 0,4 percenta.

Na upozornenie a obmedzenie času strávenom na konkrétnej aplikácií slúži funkcia Stopky. Podľa analýzy autorov appky desatina prípadov jej použitia končí dobrovoľným zavretím aplikácie, 0,3 percenta používateľov si problémovú aplikáciu dokonca odinštaluje.

Ďalšie dáta autori aplikácie, ktorá dokáže varovať pred nadmerným používaním internetu, postupne analyzujú a chcú ich prinášať nielen odborníkom, ale aj širokej verejnosti. Projekt má byť prínosom pre psychiatrov, psychoterapeutov, psychológov, špeciálnych pedagógov, sociálnych terapeutov a pracovníkov, ktorí sa stretávajú s problémovými používateľmi internetu.

Projekt neZavislost.sk vznikol v rámci projektu Zodpovedne.sk, spolufinancovaný je EÚ programom Connecting Europe Facility. Jeho partnermi sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Linka detskej istoty.