Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Najväčšia plávajúca solárna elektráreň je v Číne

Screenshot z relácie Foto: Tablet.TV

Plávajúce solárne farmy sú stále viac populárne na celom svete, pretože ich unikátny dizajn rieši viaceré problémy v oblasti efektivity a využitia územia.

Huainan 26. mája (TABLET.TV) - Čína oznámila, že najväčšiu plávajúcu fotovoltaickú elektráreň na svete nakoniec dokončili a pripojili k miestnej energetickej sieti. Ide o úspech čínskej vlády v jej pokračujúcej snahe byť svetovým lídrom vo využívaní obnoviteľnej energie.


Plávajúca elektráreň sa nachádza v meste Huainan v provincii Anhui, pričom ide o zariadenie s kapacitou 40 megawattov vytvorené výrobcom invertorov Sungrow Power Supply. Je iróniou osudu, že samotná plávajúca sieť bola postavená na zaplavenej bývalej uhoľnej bani.

Plávajúce solárne farmy sú stále viac populárne na celom svete, pretože ich unikátny dizajn rieši viaceré problémy v oblasti efektivity a využitia územia. Tieto plávajúce zariadenia nezaberajú pôdu v obývaných oblastiach a taktiež znižujú odparovanie vody. Chladnejší vzduch na povrchu zasa pomáha minimalizovať riziko zníženia výkonnosti solárnych článkov, ktoré často súvisí s dlhodobým vystavením vyšším teplotám.