Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

NASA: Z asteroidu sa podarilo priniesť vzácne vzorky hornín

Člen záchranného tímu skúma kapsulu obsahujúcu prvé vzorky asteroidov NASA predtým, ako ju v nedeľu 24. septembra 2023 odvezú do dočasnej čistej miestnosti na Dugway Proving Ground v Utahu. Foto: TASR/AP

Za potlesku tímu vedcov NASA sa na živých záberoch ukázalo, ako kapsula v nedeľu na padáku zostúpila v americkom štáte Utah a ukončila svoju šesť miliárd kilometrov dlhú cestu.

New York 25. septembra (TASR) - Približne 250 gramov hornín a prachu, ktoré boli pred tromi rokmi zozbierané zo vzdialeného asteroidu, sa úspešne dostalo na Zem, čo podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) "otvorí časovú kapsulu k počiatkom našej slnečnej sústavy".

TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Za potlesku tímu vedcov NASA sa na živých záberoch ukázalo, ako kapsula v nedeľu na padáku zostúpila v americkom štáte Utah a ukončila svoju šesť miliárd kilometrov dlhú cestu.

"Nemožné sa stalo možným," povedal šéf NASA Bill Nelson a zablahoželal spolupracovníkom k tomu, že na Zem priniesli najväčšiu vzorku asteroidu v histórii.

"Pomôže to vedcom skúmať vznik planét, zlepší to naše chápanie asteroidov, ktoré by mohli prípadne naraziť do Zeme, a prehĺbi to naše chápanie vzniku slnečnej sústavy a jej formovania," vyhlásil Nelson.

Na fotografii poskytnutej NASA leží kapsula z misie NASA Osiris-Rex krátko po pristátí v púšti na testovacej a výcvikovej strelnici ministerstva obrany v Utahu v nedeľu 24. septembra 2023.
Foto: TASR/AP


Tím zhruba 200 vedcov, ktorí využívajú 60 rôznych vedeckých prístupov, dúfa, že sa mu podarí analyzovať materiál z asteroidu Bennu, aby zistili, ako vznikol život na Zemi.

Kapsula so vzorkou, chránená tepelným štítom a spomalená padákmi, pristála v púšti a potom ju previezli do laboratórií NASA v štáte Texas na preskúmanie.

Ide o prvú vzorku asteroidu, ktorú sa podarilo úspešne dopraviť na Zem v histórii NASA - a pravdepodobne o najväčšiu vzorku, aká bola kedy odobratá.

Sonda bola vypustená z kozmodrómu NASA na Myse Canaveral v septembri 2016 a k Bennu dorazila približne o dva roky neskôr. Po zhodení vzorky sonda okamžite pokračovala v ceste k ďalšiemu asteroidu nazvanému Apophis.

V októbri 2020 sonda počas komplikovaného niekoľkohodinového manévru odobrala vzorku z asteroidu Bennu.

Čierny asteroid Bennu, pomenovaný podľa staroegyptského božstva, má priemer približne 550 metrov. Očakáva sa, že asteroid prejde blízko Zeme približne za 150 rokov.