Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovenských vedcov pribúda, veda a výskum trpia nedostatkom financií

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, archívne foto Foto: TASR/Andrej Galica

Vyplýva to zo správy o stave výskumu a vývoja za rok 2014 z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes prerokovala vláda.

Bratislava 7. októbra (TASR) – V roku 2014 rástol počet slovenských výskumníkov. V porovnaní s rokom 2013 to bol nárast o 1002 zamestnancov. Celkovo tak vlani pracovalo vo výskume 28.825 ľudí. Vyplýva to zo správy o stave výskumu a vývoja za rok 2014 z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes prerokovala vláda. Najväčším problémom slovenskej vedy však zostáva nedostatok financií.

"Jednoznačne najväčším problémom slovenského výskumu zostáva jeho dlhodobé podfinancovanie. V praxi sa to prejavuje aj nedostatočným rozpočtom Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá ako hlavná grantová agentúra má len obmedzené možnosti, čo sa týka vyhlasovania nových výziev," konštatuje sa v materiáli. Ministerstvo taktiež dodáva, že v rozpore s európskym trendom na Slovensku stále prevláda podpora základného výskumu a financovanie výskumu z verejných zdrojov.

Rezort zároveň upozorňuje, že viacero rokov po sebe išlo na výskum viac financií. V roku 2014 to bol nárast výdavkov na 0,89 percenta HDP, rok predtým to bolo 0,83 percenta HDP. Cieľom je dosiahnuť do roku 2020 celkové výdavky na výskum a vývoj vo výške 1,2 percenta HDP. "Vzhľadom na to, že tento nárast má byť výraznou mierou tvorený podnikateľskými zdrojmi, v nasledujúcich rokoch bude rozhodujúce, ako sa podarí implementovať opatrenia na stimuláciu podnikateľskej sféry, ako sú napríklad podpora start-up, spin-off podnikov a pod.," dodáva ministerstvo. V roku 2014 taktiež pretrvával dominantný podiel financovania zo štrukturálnych fondov EÚ.

Za pozitívum rezort školstva označil to, že došlo k zvýšeniu úrovne infraštruktúry výskumu a vývoja. "S prispením štrukturálnych fondov sa podarilo zmodernizovať infraštruktúru a skvalitniť prístrojové vybavenie organizácií pôsobiacich vo výskume a vývoji," dodáva.

Napriek viacerým problémom sa slovenskí výskumníci úspešne zapájajú napríklad do európskych iniciatív. Vysoké renomé si budujú v medzinárodných organizáciách a infraštruktúrach, ako sú CERN, XFEL alebo DUBNA. "Pozitívnym príkladom je úspešný rozvoj spolupráce s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA)," uvádza sa v správe.