Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Prvou astronautkou Nemecka bude pilotka alebo meteorologička

Kandidátky na prvú nemeckú astronautku: zľava Insa Thieleová-Eichová a Nicola Baumannová. Foto: TASR AP

Prvá Nemka, ktorá sa stane účastníčkou vedeckej vesmírnej misie na medzinárodnú stanicu ISS zo spolkovej republiky, vzíde z dvojice tridsiatničiek Nicola Baumannová - Insa Thieleová-Eichová.

Berlín 19. apríla (TASR) - Prvá Nemka, ktorá sa ešte do roku 2020 stane účastníčkou vedeckej vesmírnej misie na medzinárodnú stanicu ISS zo spolkovej republiky, vzíde z dvojice tridsiatničiek Nicola Baumannová - Insa Thieleová-Eichová.

Mená finalistiek viac ako rok trvajúceho výberového konania zverejnili dnes. Pôvodne sa do neho prihlásilo 408 uchádzačiek, ich okruh sa postupne zredukoval na 90, 30 a napokon šesť. Lekárske testy, ktoré predchádzali zúženiu okruhu uchádzačiek zo šiestich na dve, absolvovali aj ďalšie štyri uchádzačky, a to dve inžinierky, vesmírna technička a astrofyzička, vyplýva z informácií internetového vydania magazínu Der Spiegel.

Najlepšie však medzinárodné kritériá splnila dvojica vybraných.

Obe finalistky, pilotka bojového lietadla z Kolína nad Rýnom i meteorologička z Bonnu, absolvujú teraz odborný výcvik.

Asi rok pred štartom sa rozhodne o tom, ktorá z nich sa po 11 nemeckých mužoch vydá ako prvá žena zo spolkovej republiky do vesmíru a ktorá jej bude robiť "iba" náhradníčku.