Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Objavovanie vulkanizácie prinieslo Goodyearovi náplň života

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vynálezca vulkanizácie a prvý výrobca tvrdej gumy Charles 143373 zomrel pred 150 rokmi 1. júla v New Yorku v USA.

New York/Bratislava 1. júla (TASR) - Vynálezca vulkanizácie a prvý výrobca tvrdej gumy Charles Goodyear zomrel pred 150 rokmi 1. júla v New Yorku v USA.

Charles Goodyear sa narodil sa 29. decembra 1800 v New Haven v USA. Mladý podnikateľ, ktorý sa nemohol pochváliť veľkými obchodnými úspechmi, sa v roku 1834 náhodou dostal ku kaučuku. Aj keď sa s výrobkami z neho hral v detstve, až teraz si uvedomil, aké úžasné vlastnosti prírodná hmota má. Pružný kaučuk bol v tom čase veľkou módnou. Keď sa však ukázalo, že jeho nestálosť pri zmene teplôt sa nedá ovplyvniť, kaučukové spoločnosti sa ocitli pred bankrotom.

Goodyear sa pre kaučuk nadchol. Zaumienil si, že objaví proces, ktorý z neho spraví pružnú gumu stálu v každom podnebí. Začala sa strastiplná cesta za úspechom. Jeho rodina často nemala čo do úst vložiť, ale Goodyear neprestával s experimentovaním. Kaučuk drvil, miesil, pridával do neho rôzne látky. Keď sa však zdalo, že sa možno tešiť z úspechu, zmena teploty opäť spôsobila, že sa z galoší alebo poštových vakov stala beztvará lepkavá hmota. Niet sa čo čudovať, že Goodyear často sedel vo väzení za nesplatené dlhy. Jeho rodina sa niekedy živila iba nachytanými rybami a viacero z jeho potomkov zomrelo ešte v detstve.

Napokon to Goodyear skúsil so sírou. Keď v roku 1839 kaučuk zmiesený so sírou vystavil istej teplote, pevná hmota ani po čase nestratila pružnosť. Vynálezca – objaviteľ uvidel v takto upravenej gume materiál budúcnosti. A v tom sa veru nemýlil, aj keď dnes nahradila prírodný kaučuk jeho syntetická alternatíva.

Goodyear nebol príliš obratným podnikateľom. Patent na svoj objav mal, ale musel ho obhajovať v mnohých sporoch pred súdom. Pre rany osudu však nezatrpkol a považoval svoj život zasvätený práci s kaučukom za naplnený. O názore jeho manželky nie je nič známe. Charles Goodyear zomrel 1. júla 1860 v New Yorku.

Proces (vulkanizácia), ku ktorému sa dopracoval, získal svoj názov podľa božstva z mytológie. Takto ho nazval jeden z európskych priemyselníkov. Objaviteľ vulkanizácie, ani nikto z jeho rodiny, nemal nikdy kontakt so spoločnosťou, ktorá bola menom Goodyear nazvaná na jeho počesť.