Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Orlica Anička je už v severnej Afrike, zimovisko má na juhu kontinentu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Chavko

Po Európe a Ázii priletela na tretí kontinent do Afriky, kde má na juhu svoje zimoviská.  

Vysoké Tatry 6. októbra (TASR) – Samička orla krikľavého Anička, ktorej putovanie na zimovisko môže verejnosť sledovať vďaka GPS solárnej vysielačke, je už v severnej Afrike. „Po Európe a Ázii priletela na tretí kontinent do Afriky, kde má na juhu svoje zimoviská. Po prenocovaní na severe Libanonu trasa kopírovala minuloročnú líniu ďaleko od pobrežia Stredozemného mora cez vnútrozemie Izraelu,“ priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

V blízkosti Tel Avivu sa vyhýbala dvom veľkým letiskám, civilnému a vojenskému. Ako ochranári informovali počas minuloročnej migračnej cesty, miestni ornitológovia pri prelete ponad Izrael každoročne pozorujú aj niekoľkotisícový ťah orlov krikľavých letiacich v tomto koridore. „Ďalšiu noc prespala už v púštnych podmienkach v blízkosti Suezského prieplavu. Minulý rok, nevieme z akého dôvodu, možno že nad lokalitou sa prehnala púštna búrka, Anička zaletela južne 50 kilometrov východným brehom popri zálive. Po zistení omylu sa vrátila na sever, aby obletela vodnú hladinu, ktorej sa migrujúce vtáky pre zlé letové podmienky vyhýbajú,“ doplnil Majko. 

Po prekonaní Suezu Anička prelietava už nad egyptským územím. Letí nehostinnou suchou oblasťou medzi Suezským zálivom a tokom rieky Níl. „Do palubného denníka si Anička zapisuje 19. deň lietania. Na svoje zimoviská letí oproti minulému roku niekoľko dní s predstihom. Dôvod je pravdepodobne ten, že keď tento rok nehniezdila, má veľa energie, ktorá ju rýchlejšie ženie na zimoviská. Spoločne budeme naďalej sledovať, ako sa jej darí, dúfajme že náročný prelet cez pol zemegule zvládne bez ujmy,“ uzavrel Majko.