Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia UNESCO a veda

Podľa UNESCO kniha združuje ľudí a odovzdáva múdrosť medzi kultúrami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kniha prispieva ku kultúrnemu obohateniu každého jedinca, čo k nej má prístup, pomáha dialógu, ovplyvňuje verejnú mienku, obohacuje svetové kultúrne dedičstvo, podporuje porozumenie a toleranciu.

Paríž 22. apríla (TASR) - Početné podujatia sa uskutočnia na celom svete v roku 2018 pri príležitosti Svetového dňa knihy a autorských práv, ktorý pripadá na 23. apríla, aby sa oslávila sila knihy. Tá združuje ľudí a odovzdáva múdrosť medzi rôznymi kultúrami.

V sídle Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži sa v rámci osláv budú konať tvorivé dielne, animácie a výstavy zamerané na lepšie spoznanie Všeobecnej deklarácie ľudských práv. V roku 2018 budú UNESCO a celá rodina Organizácie Spojených národov (OSN) sláviť 70. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ktoré pripadá na 10. decembra 1948.

Svetovým hlavným mestom knihy sa pre rok 2018 stala grécka metropola. Ako ďalej uviedlo UNESCO, Atény sa angažujú v podporovaní kníh, čítania a zavedenia do praxe programu aktivít na obdobie jedného roku začínajúc 23. aprílom 2018. Atény boli vybraté za svetové hlavné mesto knihy za kvalitu a rozmanitosť svojho programu, ktorý podporili aj vydavateľstvá, uviedla UNESCO na svojej webovej stránke. V rámci programu sú pripravené stretnutia s autormi, prekladateľmi a ilustrátormi, ako aj koncerty, výstavy, čítanie poézie či tvorivé dielne.

Velikáni svetovej literatúry - španielsky básnik, prozaik a dramatik Miguel de Cervantes y Saavedra, anglický dramatik a básnik William Shakespeare či peruánsky spisovateľ a historik Inca Garcilaso de la Vega - zomreli 23. apríla 1616 alebo tesne okolo tohto dátumu. Okolo 23. apríla sa narodili či zomreli mnohí ďalší majstri pera, napríklad francúzsky spisovateľ Maurice Druon, americký spisovateľ a literárny kritik ruského pôvodu Vladimir Nabokov či kolumbijský autor Manuel Mejía Vallejo. Preto sa Svetový deň knihy a autorských práv spája s 23. aprílom.

Keďže sa uvedený dátum stal symbolickým pre svetovú literatúru, účastníci Generálnej konferencie UNESCO v Paríži v roku 1995 rozhodli, že v tento deň sa bude na celom svete vzdávať pocta knihám a ich autorom. Účastníci 28. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO konajúcej sa v dňoch 25. októbra-16. novembra 1995 v Paríži prijali rezolúciu, v ktorej vyhlásili 23. apríl za Svetový deň knihy a autorských práv. Generálna konferencia prihliadala na fakt, že kniha od dávnych čias predstavuje najmocnejší nástroj na šírenie poznania a zároveň sa ukázala aj ako najúčinnejší prostriedok na zachovanie tohto poznania.

Kniha prispieva ku kultúrnemu obohateniu každého jedinca, čo k nej má prístup, pomáha dialógu, ovplyvňuje verejnú mienku, obohacuje svetové kultúrne dedičstvo, podporuje porozumenie a toleranciu. UNESCO preto vyzvala svoje členské štáty, aby každý rok organizovali na počesť tohto dňa rozmanité podujatia, vrátane knižných výstav a veľtrhov.

Pre úspech Svetového dňa knihy a autorských práv na svetovej úrovni prišla UNESCO s konceptom Svetového hlavného mesta knihy. Generálna konferencia UNESCO 2. novembra 2001 schválila spôsob jeho voľby. Prvým sa v roku 2001 stal Madrid, nasledovali v roku Alexandria (2002), Naí Dillí (2003), Antverpy (2004), Montreal (2005), Turín (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrút (2009), Ľubľana (2010), Buenos Aires (2011), Jerevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt v Nigérii (2014), Inčchon v Kórejskej republike (2015), Vroclav (2016), Konakry v Guiney (2017).