Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Prezident vyjadril podporu projektu prvej slovenskej družice skCUBE

Na ilustračnej snímke napájací zdroj prvej slovenskej družice skCUBE Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Andrej Kiska dnes v popoludňajších hodinách navštívil Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity, aby získal komplexné informácie o projekte prvej slovenskej družice skCUBE.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes v popoludňajších hodinách navštívil Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity (SOSA). Prijal tak pozvanie astrobiologičky Michaely Musilovej, aby získal komplexné informácie o projekte prvej slovenskej družice skCUBE, ako aj o činnosti organizácie SOSA a jej plánoch.

Počas návštevy mal možnosť nahliadnuť do vedeckej miestnosti, kde sa celý experiment realizuje. Videl tiež letový exemplár družice, ktorý bude 24. apríla odovzdaný partnerovi v Holandsku. "Podľa informácií, ktoré momentálne máme, by sa štart do vesmíru mal uskutočniť na prelome mája a júna," spresnil predseda organizácie SOSA Jakub Kapuš.

Prezident vyslovil aktívnym členom združenia uznanie. "Bol som prekvapený, že pár metrov za Prezidentským palácom sa skrýva takýto úžasný projekt a niečo, na čo môžeme byť nesmierne pyšní. Pokiaľ sa bude dať pomôcť, veľmi rád priložím ruku k dielu," dodal Andrej Kiska, ktorý si od združenia na pamiatku odniesol model družice skCUBE.

Keďže sa presun družice k holandskému partnerovi z januára presunul na apríl, vedci využili čas na jej zdokonaľovanie. "Venovali sme sa kalibrácii senzorov a algoritmom, ktoré budú vedieť družicu zastabilizovať na obežnej dráhe. Otestovali sme tiež operačný systém, pretože každá chyba môže celý projekt ohroziť," uviedol Kapuš. Družica bude podľa jeho slov vo vesmíre vykonávať prostredníctvom senzorov zber dát, ktoré odborníci využijú na skúmanie vysokej atmosféry Zeme a vesmíru. Znamená to, že s jej pomocou bude možné študovať doteraz nepoznané javy.

Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov a váhou okolo jedného kilogramu. Zem obletí rýchlosťou 28.000 kilometrov za hodinu, približne raz za 90 minút. Do vesmíru ju má vyniesť z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Riadená bude zo Slovenska.

Pri zrode celého projektu v roku 2012 stála SOSA. Nositeľom projektu sa stala Žilinská univerzita v Žiline spolu s Technickou univerzitou v Košiciach. Vývoj družice podporili aj úrad vlády, ministerstvo školstva a ministerstvo dopravy.