Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Rožňavská hvezdáreň má nový astronomický ďalekohľad

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Teleskop je výbornou voľbou na pozorovanie všetkých objektov slnečnej sústavy, prstencov Saturnu, Galileových mesiacov, či Veľkej červenej škvrny Jupitera

Rožňava 23. februára (TASR) - Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave má vo svojej hvezdárni nový astronomický ďalekohľad. Získalo ho od miestneho Rotary klubu. Slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo v uplynulých dňoch v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Hneď po tom, ako ďalekohľad odovzdala riaditeľke GOS Helene Novotnej prezidentka Rotary klubu Miroslava Tomášiková, nový ďalekohľad predstavil účastníkom podujatia astronóm Karol Petrík, ktorý pôsobí ako vedecko-výskumný pracovník na katedre teoretickej astrofyziky v Opave. "Pre záujemcov o astronómiu pripravil pútavú prednášku s názvom Einstein a relativita, v ktorej poukázal na fakt, že najznámejšia teória o usporiadaní sveta nie je vzdialená realite bežného života, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať," uviedla Anežka Kleinová z GOS.

Priaznivo naklonená nočná obloha umožnila podľa jej slov nadšencom astronómie po prednáške preskúmať možnosti, ktoré nový ďalekohľad ponúka. "Okrem ľahkej manipulácie, ktorá umožní jeho využitie na popularizáciu astronómie vo všetkých kútoch regiónu, disponuje aj plnoautomatizovanými funkciami, flexibilnosťou a výkonnými parametrami - 20-centimetrovým priemerom objektívu a ohniskovou vzdialenosťou až dva metre," priblížila Kleinová.

Tento teleskop je výbornou voľbou na pozorovanie všetkých objektov slnečnej sústavy, prstencov Saturnu, Galileových mesiacov, či Veľkej červenej škvrny Jupitera. "Pozorovanie objektov mimo slnečnej sústavy nebolo nikdy jednoduchšie, viditeľné sú objekty hlbokého vesmíru ako napríklad hmloviny, hviezdokopy či iné galaxie. Výborné využitie má aj v astrofotografii," skonštatovala Kleinová.

Snahou GOS je podľa jej slov priblížiť astronómiu a jej najnovšie objavy a poznatky širokej verejnosti, žiakom a študentom základných a stredných škôl, preto s vďakou víta obohatenie technického vybavenia hvezdárne a určite využije potenciál, ktorý teleskop ponúka.