Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Zaujímavosti na oblohe: Môžete pozorovať dve jasné kométy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V súčasnom období môžeme zo Slovenska pozorovať dve pomerne jasné kométy, uviedla hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Tináková.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. februára (TASR) - Na oblohe sú v tomto období viditeľné dve jasné kométy. Pozorovať ich možno už malým ďalekohľadom, jednu z nich koncom marca aj voľným okom. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

"V súčasnom období môžeme zo Slovenska pozorovať dve pomerne jasné kométy. Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) je vo svojej najväčšej jasnosti a kométa 12P/Pons-Brooks stále zvyšuje svoju jasnosť s približovaním k Slnku a k Zemi. Obidve sú viditeľné už malým ďalekohľadom, pričom kométa 12P/Pons-Brooks sa koncom marca dostane až na hranicu viditeľnosti voľným okom," priblížila hovorkyňa.

Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) podľa jej slov vychádza vo februári tri hodiny pred východom Slnka, v marci už hodinu po polnoci. Kométa 12P/Pons-Brooks zase momentálne vychádza okolo druhej hodiny ráno a zapadá okolo 22.00 h. V prvej polovici marca bude vychádzať dve hodiny pred Slnkom, neskôr už nebude ráno pozorovateľná. Večer však bude aj koncom marca zapadať až tri hodiny po západe Slnka, avizovala Tináková.