Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

SAV uspela so svojím projektom centra excelentnosti vo výzve EK

Na snímke predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto: TASR - Michal Svítok

Akadémia pracuje na projekte spolu s Výskumným technickým centrom VTT vo Fínsku a Univerzitou Helsinki.


Bratislava 26. novembra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) prešla prísnym hodnotiacim sitom v schéme Teaming, ktorú zastrešuje Európska komisia. Z viac ako 150 európskych projektov vybrali experti do prvej trinástky aj projekt CEMEA – Vybudovanie spoločného centra excelentnosti pre využitie pokročilých materiálov.

„Vo veľmi vážnej konkurencií všetkých európskych krajín obstáli tri slovenské projekty, z tohto pohľadu sme jediná krajina, ktorá má tak veľa úspešných projektov. Slovenská akadémia vied teraz môže zriadiť inštitút, ktorý sa bude venovať kvalitnému výskumu, ale čo je dôležité, veľkú pozornosť bude venovať transferu poznatkov do praxe,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

V praxi by to malo znamenať, že u nás aj naďalej bude pokračovať kvalitný výskum v oblasti pokročilých materiálov, ktoré sa neskôr využijú v biomedicíne, biotechnológiách či udržateľnej energetike. Akadémia pracuje na projekte spolu s Výskumným technickým centrom VTT vo Fínsku a Univerzitou Helsinki. Centrum bude do veľkej miery spolupracovať na medzinárodnej úrovni a na domácej pôde bude aktívne participovať s miestnymi priemyselnými podnikmi.

„V projekte CEMEA sa zameriame na základný výskum (materiálový výskum a nanotechnológie, biomedicína a biotechnológie, udržateľná energetika), aplikovaný výskum (technologický transfer), ako aj na tréning a výchovný program mladých výskumných pracovníkov. Príležitosť tak dostanú doktorandi, ale aj starší vedeckí pracovníci, pre ktorých je pripravený podporný program,“ doplnil podpredseda SAV Karol Fröhlich.

Projekt CEMEA má hodnotu 30 miliónov eur. V schéme Teaming programu Horizont 2020 uspela aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka s projektom FunGLASS, ktorý sa zameria na výskum priemyselne využiteľných povrchových vlastností skla. Do prvej trinástky najlepších projektov sa dostalo aj Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

TASR informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.