Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

SOSA vypustí stratosferický balón. Bude skúmať meteorický roj Perzeidy

Na snímke šéfkonštruktér stratosférických sond Jaroslav Erdziak predstavuje letový exemplár sondy JULO X, ktorá bude vypustená predbežne okolo polnoci zo stredy 12. augusta 2015 na štvrtok 13. augusta 2015 z letiska v Partizánskom a bude skúmať meteorický roj Perzeidy. Foto: TASR/Martin Baumann

Ďalším experimentom bude test komunikačného modulu prvej slovenskej družice, na ktorej sa zúčastnia rádioamatéri z celého Slovenska.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) v noci zo stredy (12.8.) na štvrtok (13.8.) vypustí z letiska v Partizánskom stratosférický balón s názvom Julo X. Jeho úlohou bude najmä výskum meteorického roja Perzeidy, ktorý bude možné práve zo stredy na štvrtok vidieť na oblohe.

"Bude to už šestnásty let stratosférického balóna Julo, ale iba tretí nočný," uviedol dnes predseda (SOSA) Jakub Kapuš. Očakáva, že let balóna potrvá tri a pol hodiny a dosiahne výšku asi 35 km nad zemou. Plánovaný dopad by mal byť v kopcoch severne od Nitry. Celá zostava, čiže balón, padák a gondola, bude mať dĺžku 30 metrov a vážiť bude tri kilogramy.

Na palube balóna budú tri experimenty. Prvý je zameraný na pozorovanie perzeidov zo stratosféry pomocou špeciálnej kamery Meterocam. Dáta z kamery budú následne vedci porovnávať s pozorovaniami na observatóriu v Modre a na hvezdárni v Partizánskom. Na tomto experimente SOSA spolupracuje s českými kolegami.



Ďalším experimentom bude test komunikačného modulu prvej slovenskej družice, na ktorej sa zúčastnia rádioamatéri z celého Slovenska. "V stratosfére budú môcť zachytiť signál, aký bude o rok neskôr vysielať z obežnej dráhy naša prvá družica," dodal Kapuš. Prvú slovenskú družicu by mala SOSA vypustiť v polovici roka 2016.

Posledným experimentom bude stratosférický test detektora nabitých častíc z dielne americkej spoločnosti Crayfis.

Meteory vznikajú, keď sa čiastočky medziplanetárnej hmoty stretnú so zemskou atmosférou, kompresiou vzduchu pred sebou a trením o molekuly vzduchu sa zohrievajú na 1000 stupňov Celzia a žiaria. Meteory je možné pozorovať počas roka v ktorúkoľvek noc.