Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

VÝSKUM: Najväčšie nebezpečenstvo pre Slovensko môže predstavovať Rusko

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ako krajinu najviac ohrozujúcu Slovensko ju v prieskume SAV uviedlo 24 percent opýtaných.

Bratislava 3. marca (TASR) – Krajinou, ktorá by pre Slovensko mohla predstavovať najväčšie nebezpečenstvo, je Rusko. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Ako krajinu najviac ohrozujúcu Slovensko ju uviedlo 24 percent opýtaných.

Podobný prieskum sa uskutočnil aj v roku 1996, vtedy Rusko ako krajinu predstavujúcu nebezpečenstvo pre Slovensko označilo 34 percent respondentov. Na druhom mieste skončila v prieskume Ukrajina, ktorú ako krajinu ohrozujúcu Slovensko, vnímalo 22 percent opýtaných. V roku 1996 ju pritom takto označili len 2 percentá respondentov. "Ide o strach z vojnového konfliktu, ktorý tam prebieha," povedal Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV. Podľa neho však tento nárast nemožno vnímať ako príklon ľudí k niektorej strane konfliktu.

Najväčší pokles medzi krajinami, ktoré Slováci vnímajú ako ohrozujúce Slovensko, zaznamenalo Maďarsko. Kým v roku 1996 ho takto vnímalo 40 percent opýtaných a skončilo suverénne na prvom mieste, v prieskume v roku 2014 je to už len 5 percent opýtaných. Podľa SAV ide o zásadnú zmenu, ktorá môže čiastočne súvisieť s aktuálne nadštandardným vzťahom politických reprezentácií Slovenska a Maďarska. Podľa všetkého to taktiež svedčí o trvalejšom ústupe pocitov ohrozenia a politických turbulencií, ktoré boli spojené so vznikom nového štátu a vnútorným zápasom o smerovanie krajiny v deväťdesiatych rokoch.

SAV taktiež zisťovala, ktoré krajiny vnímajú obyvatelia ako kultúrne najpodobnejšie Slovensku. V prieskumoch v rokoch 2014 aj 1996 skončila suverénne na prvom mieste Česká republika. Kým vlani ju takto označilo 75 percent opýtaných, pred 19 rokmi to bolo 62 percent. V roku 1996, rovnako aj v roku 2014 platilo, že respondenti maďarskej národnosti uvádzali ako kultúrne najpodobnejšiu krajinu častejšie Maďarsko, avšak aj v tomto prostredí bolo Česko na neohrozenej prvej priečke. Praktizujúci katolíci uvádzali o niečo častejšie ako kultúrne najpodobnejšiu krajinu Poľsko.

Materiál SAV prezentoval zistenia z reprezentatívnych výskumov ISSP Slovensko 2014 realizovaných agentúrou FOCUS v období 17.9.2014–28.10.2014 na vzorke 1156 respondentov a ISSP Národná identita 1995, uskutočnený Metodicko–výskumným kabinetom Slovenského rozhlasu v období 15.6.1996–26.6.1996 na vzorke 1388 respondentov.