Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Meteorológovia o suchu: Nemá hranice,treba spolupracovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Identifikovať problémy v oblasti sucha a jeho manažmentu bolo cieľom Národného seminára o suchu, ktorý sa konal na pôde Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Bratislava 7. júna (TASR) - Identifikovať hlavné problémy v oblasti sucha a jeho manažmentu v spolupráci so všetkými zainteresovanými aktérmi bolo cieľom dnešného Národného seminára o suchu, ktorý sa konal na pôde Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Je súčasťou projektu DriDanube – Riziko sucha v dunajskom regióne. Ten sa snaží koordinovať spoluprácu krajín podunajského regiónu pri monitoringu a manažmente sucha. Na dnešnom brífingu o tom informovali prítomní odborníci.

"Snažíme sa vytvoriť jednotný monitoring sucha pre celý dunajský región, ktorý prinesie koncovým užívateľom, teda ľudom v praxi, konkrétne informácie, ktoré potrebujú na boj so suchom, aby mali informáciu predtým, než sa niečo udeje," priblížila Projektová manažérka DriDanube za SHMÚ Lívia Labudová. Je podľa nej dôležité, aby dotknutí ľudia kontinuálne videli, ako sa vyvíja situácia, čo im v prípade potreby umožní reagovať určitými opatreniami na zmiernenie alebo úplnú minimalizáciu vplyvov sucha. Zdôraznila, že okrem ad hoc riešení po výskyte sucha a odstraňovaní škôd sú dôležité najmä proaktívne akcie a príprava na výskyt sucha, aby jeho prejavy boli čo najmenšie.

Labudová vyzdvihla význam medzinárodnej spolupráce s inštitúciami, ktoré sú zodpovedné v jednotlivých krajinách za zber hydrologických, klimatologických, meteorologických informácií, ale aj s univerzitami, vedeckým sektorom a príslušnými organizáciami verejnej správy. "Medzinárodná spolupráca je veľmi dôležitá, pretože sucho nie je ohraničené štátnymi hranicami, Dunaj preteká viacerými krajinami a to, čo sa udeje u nás, ovplyvňuje ľudí v Maďarsku, Srbsku a inde," povedala projektová manažérka SHMÚ.

Komunikačná manažérka projektu DriDanube Jana Pangrácová z organizácie Global Water Partnership Central and Eastern Europe uviedla, že jedným z výsledkov projektu by mal byť aj nový online nástroj, pracovne nazvaný monitor sucha. Bude obsahovať množstvo informácií z pozemných meraní aj zo satelitných záberov o aktuálnom stave, ktoré by mali byť potvrdzované i ľuďmi priamo z praxe, napríklad farmármi. "Farmár si klikne na svoju oblasť, zistí, v akom stave sa nachádza jeho pôda a v nasledujúcich dňoch si môže lepšie plánovať hospodárenie s vodou," vysvetlila Pangrácová. Dodala, že informácie monitora sucha budú využívať aj experti, ktorí dokážu s veľkým množstvom dát pracovať na iných úrovniach.

Projekt DriDanube sa začal v januári 2017 a potrvá do konca roka 2019. Pracuje s rozpočtom približne dva milióny eur a spolupracuje na ňom 10 krajín v povodí Dunaja. Spolupracujúcimi inštitúciami sú najmä hydrometeorologické ústavy, orgány zabezpečujúce krízový manažment pri výskyte sucha, mimovládne organizácie, poľnohospodárske komory, vodohospodárske organizácie, vedecké a odborné inštitúcie.