Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vyvrcholením leta na Spišskom hrade bude podujatie Tajomná noc

Spišský hrad, ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V dvoch vstupoch, o 20.00 a 21.30 h na hrade ožijú najzaujímavejšie legendy viažuce sa k pamiatke UNESCO.

Spišské Podhradie 23. augusta (TASR) - Vyvrcholením kultúrneho festivalu Leto na hrade bude v piatok (25.8.) podujatie Tajomná noc na Spišskom hrade. V dvoch vstupoch, o 20.00 a 21.30 h na hrade ožijú najzaujímavejšie legendy viažuce sa k pamiatke UNESCO.

Súčasťou programu budú aj živé sochy. "Žigmund Luxemburský, princezná Šad, rytier Šarško, krásna Hedviga či pochabá Dorka, prinesú svoje príbehy v predstavení, kde spolu s nimi vystúpia šermiari, orientálne tanečnice, cigánska tanečnica, stredoveký trubadúr," uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišské múzeum v Levoči, pod ktoré Spišský hrad patrí. Návštevníci sa dozvedia, ako chcel rytier Šarško dobyť hrad, ako Dorka vyskočila z okien hradného paláca, ale i to, ako sa Hedviga pomiatla. Uvidia dar určený pre tatársku princeznú Šad a cisára Žigmunda Luxemburského zahľadeného do krásnej cigánky.

"Počas celého Leta na hrade sa návštevníci mohli stretnúť so živými sochami pripravenými podľa legiend, ktoré súvisia so Spišským hradom. Toto predstavenie ukončuje sériu tohtoročných divadelných piatkov na hrade a zároveň predstaví spoločne všetky živé sochy," uviedla Uharčeková Pavúková.

Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov, neskôr Zápoľským, Thurzovcom a Csákyovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.