Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Generálna riaditeľka UNESCO vo štvrtok navštívi Slovensko

Generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Foto: TASR/AP

Slovenská komisia pre UNESCO ju chce upozorniť na témy, ktoré si zasluhujú pozornosť.

Bratislava 4. mája (TASR) - Rekapitulácia a prezentácia aktivít národnej komisie, ale aj špecifikácia tém, ktorým sa by mala venovať väčšia pozornosť na vnútroštátnej i nadnárodnej úrovni. S týmto očakávaním sa zástupcovia Slovenskej komisie pre UNESCO (SK UNESCO) chystajú na stretnutie s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovovou. Najvyššia predstaviteľka organizácie OSN pre vedu, výchovu a kultúru navštívi Slovensko v dňoch 5. až 8. mája.

"Určite sa chceme venovať aj téme ochrany a rozvoja biosférickej rezervácii Poľana, ktorá je už štvrťstoročie zaradená do programu UNESCO Človek a biosféra," priblížil pre TASR predseda Slovenskej komisie pre UNESCO Ľudovít Molnár. "Samozrejme, chceme poukázať aj na to, akým spôsobom vieme a prispievame k rozvoju poznatkov v jednotlivých programoch, v ktorých sa naša komisia angažuje, či už je to v programe Riadenie spoločenských zmien (MOST), Informácie pre všetkých (IFAP) či v programoch v oblasti bioetiky alebo hydrológie," dodal Molnár.

Slovenská komisia podľa jeho slov rozvíja aktivity v zmysle inovovaných cieľov UNESCO. "Od podpory všeobecného prístupu k získaniu gramotnosti a vzdelania sa v súčasnosti prechádza a akcentuje dôležitosť vzdelávania podporujúceho úsilie o trvalo udržateľný rozvoj. Naďalej je témou aj výchova k tolerancii, ktorá pomáha zbližovať komunity a ochraňovať kultúrno-duchovné bohatstvo sveta," dodal Molnár.

Slovenská komisia pre UNESCO je jednou z organizácií, ktorá na národnej úrovni implementuje aktivity programov UNESCO. Cieľom národnej komisie je tiež zapojiť do implementácie týchto programov odbornú, ale i laickú verejnosť. Komisia, ktorá je poradným orgánom vlády a Národnej rady SR, plní svoju funkciu od 12. januára 1993.  

V oblasti vedy sa Slovenská komisia pre UNESCO venuje napríklad otázke trvalo udržateľného manažmentu prírodných zdrojov v meniacom sa životnom prostredí. "Súčasťou našich aktivít je aj podpora budovania geoparkov zaradených do Globálnej siete geoparkov UNESCO," ozrejmil Molnár.

K dôležitým úlohám patrí podpora a propagácia vedy širokej verejnosti so špecifickým dôrazom na mládež. "Oblasťou, ktorej venujeme veľkú pozornosť, je bioetika, a to prostredníctvom jej výučby na fakultách prírodovedného a medicínskeho zamerania, ale aj prostredníctvom publikačnej činnosti a programov, ktoré sa týkajú bioetiky aj v rovine profesionálnej etiky a etickej výchovy."

Jednou z prioritných misií Slovenskej komisie pre UNESCO v oblasti vzdelávania sú programy zamerané na mládež, jej aktívnu participáciu na živote spoločnosti. "Podporujeme Kampaň bez nenávisti, snažíme sa o čo najširšiu propagáciu Olympiády ľudských práv, teda aktivít, ktoré sa venujú témam posilnenia ľudských práv, rodovej rovnosti a slobody prejavu," konkretizoval Molnár s tým, že cieľom je tiež rozšíriť a skvalitniť sieť Asociovaných škôl UNESCO a UNESCO klubov. V sieti je momentálne 22 škôl a tri kluby.

Slovenská komisia pre UNESCO sa podieľa na príprave nominácií do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, venuje sa takisto využitiu potenciálu svetového dedičstva na Slovensku pre rozvoj regiónov a cestovného ruchu v týchto lokalitách. V oblasti informácií a komunikácií sa jej program zameriava najmä na šírenie edukácie v oblasti prevencie pred nebezpečenstvom a rizikami internetovej komunikácie. Významnou súčasťou jej úloh je rozvíjanie partnerstiev s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v rôznych oblastiach kompetencií UNESCO.

Molnár poukázal aj na výsledky, ktoré dosahuje Slovenská komisia pre UNESCO pri angažovanosti odborníkov a verejnosti v rámci programu Človek a biosféra (Man and Biosphere, MAB). Slovenský výbor spolupracuje s jednotlivými biosférickými rezerváciami, miestnou samosprávou a obyvateľstvom. "Je potrebné spomenúť aj to, že Slovenský výbor MAB organizuje pravidelné každoročné otvorené dni vo všetkých štyroch slovenských biosférických rezerváciách - Poľana, Tatry, Východné Karpaty a Slovenský kras, zamerané na informovanie širokej verejnosti, najmä na školopovinné deti a mládež," uviedol.

Úspešne sa rozvíjajú aj aktivity, ktoré má na starosti Slovenský výbor pre program UNESCO Informácie pre všetkých (IFAP – Information for All). "V tomto prípade sme zamerali našu pozornosť na nízky počet žien v oblasti IT, preto aj vznikol projekt Aj Ty v IT s cieľom povzbudiť dievčatá k štúdiu informatiky," upozornil predseda Slovenskej komisie pre UNESCO.

Slovenská komisia spolupracuje aj s ďalšími národnými komisiami. "Napríklad jej kultúrna sekcia veľmi úzko spolupracuje s krajinami V4 predovšetkým organizovaním letných škôl týkajúcich sa manažmentu svetového kultúrneho dedičstva v týchto krajinách," informoval Molnár.

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovova sa počas svojej návštevy Slovenskej republiky stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi a prezrie si viaceré lokality UNESCO na strednom a východnom Slovensku.