Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO:Vyhlásila Medzinárodný deň za zachovanie ekosystému mangrovov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mangrovy predstavujú pozoruhodné, rýchlorastúce a zriedkavé ekosystémy vyskytujúce sa na hranici súše a oceánov.

Paríž 24. júla (TASR) - Mangrovy predstavujú pozoruhodné, rýchlorastúce a zriedkavé ekosystémy vyskytujúce sa na hranici súše a oceánov. Zaisťujú potravinovú bezpečnosť miestnym obyvateľom, sú zdrojom biomasy, drevnej hmoty, umožňujú zachovať lov rýb, poskytujú ochranu pobrežia pred oceánskymi vlnami. Prispievajú k zmierňovaniu vplyvu klimatických zmien a ďalších extrémnych meteorologických javov. Preto je v súčasnosti zásadne dôležité ochraňovať ekosystémy mangrovov. Pri príležitosti prvého Medzinárodného dňa za zachovanie ekosystému mangrovov, ktorý je stanovený na 26. júla, to uviedla generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová.

Zachovanie ekosystému mangrovov je vystavené vážnym výzvam, od alarmujúceho zvyšovania hladiny morí a oceánov až po čoraz ohrozenejšiu biologickú rozmanitosť (biodiverzitu). "Naša planéta, ani ľudstvo si nemôžu dovoliť stratiť tento životne dôležitý ekosystém," zdôraznila generála riaditeľka UNESCO.

Pri príležitosti prvého Medzinárodného dňa za zachovanie ekosystému mangrovov je posolstvo UNESCO jasné: realizovanie Programu OSN pre trvalo udržateľný rozvoj do roku 2030 predpokladá otvorenie nových ciest trvalo udržateľného rozvoja v súlade s našou planétou. Znamená to prejsť k zachovaniu všetkých ekosystémov mangrovov, podčiarkla v posolstve najvyššia predstaviteľka UNESCO.

Generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová.
Foto: TASR/AP



O návrhu na vyhlásenie nového medzinárodného dňa rokovala Generálna konferencia UNESCO na svojom 38. zasadnutí v roku 2015 v Paríži. Na žiadosť Ekvádoru s podporou Skupiny krajín Latinskej Ameriky a Karibiku (GRULAC) bol bod o vyhlásení medzinárodného dňa za zachovanie ekosystému mangrovov zaradený na rokovanie Výkonného výboru UNESCO. Ten vyzval generálnu riaditeľku tejto organizácie, aby zaradila návrh do rokovania 38. zasadnutia Generálnej konferencie a zároveň odporučil, aby Generálna konferencia schválila rezolúciu v danej veci. Generálna konferencia žiadosť preštudovala a schválila dokument 38 C/66, v ktorom vyhlásila 26. júl za Medzinárodný deň za zachovanie ekosystému mangrovov.

Český portál afrikaonline.cz charakterizoval mangrové lesy ako porast stromov, ktorý rastie v tropických a subtropických oblastiach na pobreží morí a oceánov. Pravidelne ich zaplavuje príliv i odliv, spevňujú pôdu, zabraňujú erózii, zachytávajú nečistoty, poskytujú priestor pre život mnohých živočíchov. V mangrovoch žije 25-krát viac druhov rýb ako na korálových útesoch.

Zo 669 biosférických rezervácií zapísaných do zoznamu Svetovej siete biosférických rezervácií UNESCO sú v 86 mangrovy. Zmienených 669 biosférických rezervácií je v 120 krajinách sveta, pritom 16 lokalít je cezhraničných, upozornila UNESCO.