Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO vyzýva ľudí na zachovanie a podporu kultúrnej diverzity

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetový deň kultúrnej diverzity pre dialóg a rozvoj je príležitosťou, aby sa opätovne potvrdil mandát UNESCO, ktorým je zachovávanie nezávislosti, integrity a prínosnej rozmanitosti kultúr.

Paríž/New York 19. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pri príležitosti Svetového dňa kultúrnej diverzity pre dialóg a rozvoj, ktorý pripadá na 21. mája, vyzývala jednotlivých ľudí aj organizácie na celom svete, aby robili konkrétne opatrenia na zachovanie a podporu rozmanitosti.

Svetový deň kultúrnej diverzity pre dialóg a rozvoj je príležitosťou, aby sa opätovne potvrdil mandát UNESCO, ktorým je zachovávanie "nezávislosti, integrity a prínosnej rozmanitosti kultúr" jej členských štátov.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN), po tom, ako v novembri 2001 bola prijatá Všeobecná deklarácia UNESCO o kultúrnej rozmanitosti, vyhlásilo v decembri 2002 v rezolúcii 57/249 Svetový deň kultúrnej diverzity pre dialóg a rozvoj na 21. mája. Vo všeobecnosti je tento deň príležitosťou, aby sa ľudia na celom svete hlbšie zamysleli nad hodnotami kultúrnej rozmanitosti a lepšie ich pochopili.