Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

UNICEF: Dôsledkom násilia v Južnom Sudáne je milión detských utečencov

Deti tvoria až 62 percent z celkovo 1,8 milióna juhosudánskych utečencov, ktorí od vypuknutia konfliktu odišli do susedných krajín, odhalili najnovšie štatistiky OSN. Foto: TASR/AP

Deti tvoria až 62 percent z celkovo 1,8 milióna juhosudánskych utečencov, ktorí od vypuknutia konfliktu odišli do susedných krajín, odhalili najnovšie štatistiky OSN.

Juba 8. mája (TASR) - Z Južného Sudánu utiekol pred eskalujúcim ozbrojeným konfliktom viac než milión detí. Informovala o tom dnes OSN.

Rovnaké číslo sa vzťahuje tiež na deti, ktoré museli opustiť svoj domov, ale ostávajú v Južnom Sudáne. Priblížila situáciu v tejto africkej krajine Leila Pakkalaová, regionálna riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF).

Deti tvoria až 62 percent z celkovo 1,8 milióna juhosudánskych utečencov, ktorí od vypuknutia konfliktu odišli do susedných krajín, odhalili najnovšie štatistiky OSN.

Podľa hrubých odhadov OSN až 75.000 detí žije osamote alebo bez rodiny.

Tieto deti sa stávajú súčasťou rozsiahlej utečeneckej krízy, ktorá má vplyv aj na situáciu v Európe.

Život detí, ktoré ostali v Južnom Sudáne, je podľa hodnotenia OSN zlý. Príkladom je, že až 75 percent z nich nechodí do školy. Ide tak o krajinu s celosvetovo najvyšším percentom detí bez školského vzdelania.

Humanitárna kríza v Južnom Sudáne je dôsledkom ozbrojených etnických násilností, ktoré vypukli krátko po jeho vzniku v roku 2011 a vyostrili sa v polovici decembra roku 2013. V auguste 2015 dosiahli znepriatelení politici prezident Salva Kiir a jeho zástupca Riek Machar dohodu o prímerí, ale boje Južnom Sudáne pokračujú.