Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Ani po štvrtom kole volieb nie je známy nový šéf UNESCO

Súčasná generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Foto: TASR/AP

Katarský exminister kultúry H. Kawarí dostal 22 hlasov a jeho protikandidátky, bývalá francúzska ministerka kultúry Audrey Azoulayová a egyptská ministerka rodiny Múšíra Chattábová, po 18 hlasov.

Paríž 12. októbra (TASR) - Výkonný výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) ani v dnešnom štvrtom kole nezvolil nového generálneho riaditeľa, lebo žiaden kandidát na túto funkciu v hlasovaní nezískal potrebných 30 hlasov.

Keďže Čína a Libanon dnes z volieb stiahli svojich kandidátov, hlasovalo sa o troch uchádzačoch, považovaných za favoritov už od prvého kola.

Podľa oficiálnych údajov z UNESCO v dnešnom hlasovaní získal katarský exminister kultúry Hamad bin Abdalazíz Kawarí 22 hlasov a jeho protikandidátky, bývalá francúzska ministerka kultúry Audrey Azoulayová a egyptská ministerka rodiny Múšíra Chattábová, po 18 hlasov.

Ďalšie kolo volieb sa uskutoční V Paríži v piatok popoludní, pričom najprv sa bude hlasovaním vyraďovať z dvojice kandidátok, ktoré dnes skončili s rovnakým výsledkom. O novom šéfovi UNESCO sa potom rozhodne medzi víťazkou tohto súboja a katarským kandidátom.

O post generálneho riaditeľa UNESCO sa najprv uchádzalo deväť kandidátov. Ešte do začiatku hlasovania svojich kandidátov stiahli Guatemala i Irak. Neskôr tak urobili aj Azerbajdžan, Vietnam, Čína i Libanon.

Víťaza volieb šéfa UNESCO následne musia potvrdiť hlasovaním na generálnej konferencii všetkých členských krajín 10. novembra.

Novozvolený riaditeľ nahradí súčasnú šéfku, Bulharku Irinu Bokovovú. Tá odchádza zo svojho postu pre nezhody ohľadom dotácií a prijatia Palestíny za člena tejto globálnej organizácie.

Všetci kandidáti viedli v posledných mesiacoch veľmi intenzívnu kampaň, pričom mali niekoľko zhodných tém. V prvom rade brojili za multilaterálny prístup k riešeniu problémov, vyslovili sa za reformy UNESCO a dôraz kládli aj na nutnosť vzdelávania, najmä celoživotného.

Funkciu generálneho riaditeľa si nárokujú v prvom rade arabské krajiny, ktoré pripomínajú, že ich predstaviteľ ešte nikdy tento post nezastával. Pred voľbami sa však nedokázali dohodnúť na spoločnom kandidátovi - o funkciu sa napokon uchádzali štyria predstavitelia arabských štátov.