Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia UNESCO a veda

V Bratislave ocenili najlepších slovenských inovátorov a inovácie

Ilustračné foto Foto: CVTI SR

V kategórii Inovácia sa stala víťazom kontrastovacia zmes, ktorá je určená pre lepšiu diagnostiku a samotnú liečbu v oblasti gastroenterológie.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Cenu za transfer technológií na Slovensku si dnes v Bratislave prevzali štyria ľudia. Podľa Silvestra Sališa z Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR je súťaž zameraná na inovatívne myšlienky, ich pôvodcov a pracoviská, na ktorých vznikajú. Podstatou je prepojenie výskumu s praxou, ktoré reprezentuje pojem transfer technológií.

V kategórii Inovácia sa stala víťazom kontrastovacia zmes a jej použitie z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a jej autori Patrik Jakubčin a Jozef Uličný. "Inovácia je určená pre lepšiu diagnostiku a samotnú liečbu v oblasti gastroenterológie," uviedla pre TASR Eva Vašková z komunikačného oddelenia CVTI SR.

Cenu v kategórii Inovátor/Inovátorka získala Tatiana Bojňanská z Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ocenenie si prevzala za prístup ku komercializácii prípadov s názvami Trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a Pekárenský výrobok so špecifickým zložením a dizajnom. "Pracujeme v problematike potravinárskych technológií. Vyvinuli sme a pracujeme na tom ďalej v súvislosti s potravinami určenými špeciálne pre konzumentov, ktorí nemôžu jesť bežné typy potravín," povedala pre TASR Bojňanská. Podľa jej ďalších slov ide v tomto prípade o dlhodobý proces, ktorý trvá aj niekoľko rokov.

V kategórii Pracovisko transferu technológií porota ocenila Annu Arvaiovú z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. "Hoci univerzita nemá zriadené špecializované pracovisko transferu technológií, ocenená svojím prístupom a spoluprácou s CVTI SR vytvorila funkčný systém podpory v tejto oblasti na univerzite," informovala Vašková.

Vyhlasovateľom súťaže je CVTI SR, ktoré takýmto spôsobom motivuje vedecko-výskumných pracovníkov k aktívnej spolupráci s podnikateľskou sférou.