Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SAV má prísť o vyše milión eur zo svojho rozpočtu, vedcom sa to nepáči

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Rezort financií vyzval SAV, aby pripravila návrh opatrení, pomocou ktorých sa tieto prostriedky ušetria. Nepočítal totiž so zvyšovaním platov učiteľov a so štátnou podporou výrobcov mlieka.

Bratislava 21. júla (TASR) –Vedci a vysokoškolskí učitelia odmietajú návrh ministerstva financií viazať prostriedky v objeme vyše jedného milióna eur v kapitole štátneho rozpočtu, z ktorého je financovaná Slovenská akadémia vied (SAV). Rezort financií totiž vyzval SAV, aby pripravila návrh opatrení, pomocou ktorých sa tieto prostriedky ušetria. Svoj krok odôvodnil tým, že schválený štátny rozpočet na rok 2016 nepočítal s dvoma opatreniami, ktoré pripravila nová vláda. A to so zvyšovaním platov učiteľov a so štátnou podporou výrobcov mlieka.

"Postup vlády voči SAV odmietame. V programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že nový kabinet vníma vedu, výskum a inovácie "ako nadrezortné kategórie". Ak je to naozaj tak, potom je neprípustné, aby vláda plátala diery v rozpočte Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pomocou prostriedkov určených na rozvoj akadémie," povedal na dnešnom brífingu Imrich Barák, zamestnanec SAV a zástupca iniciatívy Veda chce žiť. Zásahy do rozpočtu akadémie sú podľa neho v rozpore nielen s rétorikou vlády, ktorá sa hlási k podpore vedy a výskumu, ale tiež so záväzkami minulých rokov, ktoré akadémii sľubovali stabilný rozpočet.

Vedci žiadajú vládu, aby úspory potrebné na zlepšenie jednej verejnej služby nehľadala v ohrozovaní či zhoršovaní inej, ale napríklad v rezervách, ktoré má naša krajina v boji s korupciou či v efektivite výberu daní. Taktiež pripomenuli, že premiér Robert Fico sa v predvolebnej diskusii z konca februára tohto roka vyjadril, že vláda disponuje prostriedkami na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva o 25 percent ešte v roku 2016.

"Od vlády SR preto očakávame razantné opatrenia, prostredníctvom ktorých sa lepšia ekonomická kondícia krajiny premietne do zlepšovania pracovných podmienok a rastu životnej úrovne zamestnancov školstva, vedy a výskumu, a tým aj do skvalitňovania ich služieb verejnosti," povedal Vladimír Zvara z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov. Vedci i vysokoškolskí pedagógovia spoločne upozorňujú, že ak SAV príde o takýto balík peňazí, dôjde pravdepodobne k prepúšťaniu zamestnancov akadémie.

Začiatkom júla 2015 pritom predseda SAV Pavol Šajgalík, minister financií Peter Kažimír a vtedajší šéf rezortu školstva Juraj Draxler podpísali Stabilizačnú zmluvu medzi SAV a Slovenskou republikou, na základe ktorej má SAV na roky 2016 až 2018 garantovaný rovnaký balík peňazí zo štátneho rozpočtu, a to minimálne 60 miliónov eur.



Šajgalík vníma aktuálny zámer ministerstva financií ako veľkú ranu pre rozpočet akadémie, ktorého podľa jeho slov viac ako 70 percent tvoria mzdy vedeckých pracovníkov. "Celé nám to pripadá tak trošku neštandardne, pretože sa máme zložiť na učiteľov, keď neberiem do úvahy mliekarov, ktorým sa zvýšili platy, a pritom sme veľmi rovnakí pedagógovia, ako sú oni. Nie celkom rozumiem tomu, aby sa nožnice medzi vysokoškolskými učiteľmi a vedeckými pracovníkmi roztvorili do takejto miery," uviedol pre TASR s tým, že svoje stanovisko pošle aj ministrovi Kažimírovi.

Ministerstvo financií tvrdí, že vzhľadom na potrebu riešenia situácie na trhu s mliekom a valorizáciu miezd využilo štandardný nástroj, ktorým je viazanie prostriedkov vo všetkých rozpočtových kapitolách. "Na valorizáciu miezd učiteľov bude potrebných 25,7 miliónov eur a na riešenie situácie na trhu s mliekom bude potrebných 30 miliónov eur," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. Momentálne jednotlivé kapitoly posielajú ministerstvu svoje návrhy na viazanie prostriedkov, preto je podľa jej slov nateraz predčasné sa k tejto téme bližšie vyjadrovať.

Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že nemá žiadny vplyv na rozpočet SAV, nakoľko ide o samostatnú rozpočtovú kapitolu. "Rezort školstva je naďalej presvedčený, že SAV by mala mať na svoju činnosť minimálne 60 miliónov eur uvedených v Stabilizačnej dohode podpísanej predsedom SAV, ministrom financií a bývalým ministrom školstva," skonštatoval komunikačný odbor ministerstva.