Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Vedecká rada SAV udelila medzinárodnú cenu Anthonymu J. Wilkinsonovi

Na snímke vpravo profesor Anthony J. Wilkinson, vľavo podpredsedníčka SAV pre výskum Eva Majková. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dostal ju za vynikajúce dielo, ktoré má vzťah k Slovensku v oblasti prírodných vied.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Vedecká rada Slovenskej akadémie vied (SAV) dnes udelila Medzinárodnú cenu SAV molekulárnemu biológovi Anthonymu J. Wilkinsonovi. Dostal ju za vynikajúce dielo, ktoré má vzťah k Slovensku v oblasti prírodných vied. Cenu si Wilkinson prevzal v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. TASR o tom informovala PR manažérka SAV Michaela Španková.

Molekulárny biológ v prezentácii predstavil ťažisko svojho výskumu a práce na Univerzite v Yorku. "Pri našej spolupráci so slovenským tímom sme pochopili, ako dokážu bakteriálne bunky komunikovať s okolím. Spóry sa javia ako veľký problém v medicíne a my práve vďaka týmto zisteniam vieme zabrániť ich rastu," uviedol. Slovensko prvýkrát navštívil pred 25 rokmi.

Anthony J. Wilkinson (Department of Chemistry, University of York, Veľká Británia) sa zaoberá skúmaním procesov vedúcich k bunkovej smrti a bunkovým ochoreniam. Ťažisko jeho práce sa sústreďuje na poznanie molekulárnej štruktúry a pôsobenie bielkovín, ktoré determinujú bukovú smrť počas sporulácie na modelovom organizme Bacillus subtilis.

Skúma aj proteíny, ktoré sa podieľali na virulencii patogénov u človeka a hospodárskych zvierat. Publikoval viac ako 4100 článkov, ktoré získali viac ako 5100 citácií (h-index: 40).

Wilkinson spolupracuje s Ústavom molekulárnej biológie SAV. So skupinou Evy Kutejovej a Imricha Baráka sa podieľal na štyroch výskumných projektoch, ktorých výsledkom je 25 spoločných publikácií. V rámci riešenia projektov sa uskutočnilo viacero výmenných pobytov.

Wilkinson a Barák spolupracujú aj v rámci programu EÚ Copernicus.

Na snímke Medzinárodná cena SAV za vynikajúce dielo, ktoré má vzťah k Slovensku v oblasti prírodných vied.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke ocenený profesor Anthony J. Wilkinson.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke vľavo profesor Anthony J. Wilkinson, vpravo podpredsedníčka SAV pre výskum Eva Majková.
Foto: TASR/Jakub Kotian