Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Veliteľkou medzinárodnej marťanskej misie v USA je Slovenka

Na snímke zľava mikrobiologička Soňa Hlinková, astrobiologička a budúca veliteľka simulovanej misie Mars Michaela Musilová a vedúci oddelenia Biocentra Modra Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Stanislav Šilhár počas tlačovej konferencie Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) pred odchodom budúcej veliteľky simulovanej misie Mars Michaely Musilovej do USA. V Bratislave 9. januára 2016. FOTO TASR - Andrej Galica Foto: TASR AP

Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Slovenka Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.

Bratislava 9. januára (TASR) - Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.

"Cieľom misie je zistiť, či by ľudia mohli prežiť v takýchto podmienkach v skutočnej kolónii na Marse. Čaká nás obmedzené množstvo jedla, vody, elektriny aj vzduchu. Samozrejmosťou je aj úplne odrezanie od sveta, akoby sme boli na inej planéte," na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle SOSA informovala vedkyňa Musilová.

Marťanská kolónia pozostáva z maličkej ubytovne s priemerom osem metrov. Slúži na všetko od spania cez varenie, cvičenie až po výskum, sú tam aj laboratória a observatórium. "Opustiť stanicu je možné len v astronautickom skafandri a v tom sa nedá behať. Spanie je tam ako v rakve," uviedla vlastné skúsenosti z misie v roku 2014 veliteľka, ktorá o niekoľko dní odletí do USA s unikátnymi slovenskými experimentmi.

Takmer trojtýždňová misia sa začne 13. januára na výskumnej stanici Mars Desert Research Station (MDRS) vo vysokej nadmorskej výške studenej, červenej púšte v Utahu. Počas pobytu posádka šiestich marsonautov (Španielsko, Izrael, Austrália, Francúzsko, Írsko a Slovensko) vykoná viacero vedeckých štúdií a výskumných projektov. Musilová aj testovanie trvanlivosti kolostra a beta glukánu. Ich výber nie je náhodný, sú to prírodné produkty podporujúce imunitný systém vyvíjané a produkované na Slovensku malými inovačnými firmami v spolupráci s Výskumným ústavom potravinárskym Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (VÚP NPPC).