Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Sojuz priviezol na stanicu nových členov posádky, Rusa a Američana

Ruská raketa typu Sojuz Foto: TASR/AP

Ruskú loď Sojuz MS-04 vyniesla na obežnú dráhu za približne deväť minút nosná raketa Sojuz-FG, ktorá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Bajkonur 20. apríla (TASR) - Kozmická loď Sojuz dopravila dnes na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) amerického astronauta Jacka Fischera, pre ktorého ide o prvý vesmírny let, a skúseného ruského kozmonauta Fiodora Jurčichina.

Ruskú loď Sojuz MS-04 vyniesla na obežnú dráhu za približne deväť minút nosná raketa Sojuz-FG, ktorá odštartovala o 9.13 h SELČ z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Let k ISS prebehol v skrátenom režime, spojenie s orbitálnou stanicou nastalo o približne šesť hodín.

Pôvodne dnes mali letieť do vesmíru dvaja ruskí kozmonauti a jeden zahraničný. Avšak Moskva sa rozhodla svoju posádku zredukovať a náhradník z inej krajiny, ktorý by bol pripravený na let, sa už nenašiel. Na tretie sedadlo určené na prepravu posádky preto umiestnili len 70-kilogramový kontajner s nákladom.

Jurčichin a Fischer posilnia aktuálnu trojčlennú posádku vesmírnej stanice, ktorú tvoria Američanka Peggy Whitsonová, Rus Oleg Novickij a Francúz Thomas Pesquet.

Sojuz MS-04 by mal na ISS zostať ako záchranná kozmická loď až do septembra tohto roku.

Ešte tento týždeň má na ISS doraziť americká nákladná kozmická loď Cygnus naložená zariadeniami určenými na vedecký výskum.