Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

VIDEOREPORTÁŽ: Hubbleov ďalekohľad vo vesmíre pracuje už 27 rokov

Hubbleov kozmický teleskop, archívne foto. Foto: TASR/AP

Z Mysu Canaveral odštartoval 24. apríla na palube raketoplánu Discovery.

Slovensko 24. apríla (TABLET.TV) – Odložený štart alebo zle vybrúsená optika. Aj tieto problémy sprevádzali začiatok misie odvážneho projektu v dejinách ľudstva – Hubbleovho vesmírneho teleskopu.

Z Mysu Canaveral odštartoval 24. apríla raketoplán Discovery. Na palube niesol spoločný projekt amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Európskej vesmírnej agentúry. Viac ako 600 kilometrov nad zemským povrchom umiestnili zariadenie, ktoré sa veľkosťou rovnalo školskému autobusu - Hubbleov vesmírny teleskop.




Ďalekohľad umožnil vedcom dovidieť až do vzdialenosti okolo 13 miliárd svetelných rokov a priniesol množstvo fascinujúcich informácií: napríklad dôkazy o existencii masívnych čiernych dier v centrách galaxií, pomohol lepšie pochopiť vesmírnu geometriu a pozrieť sa na doteraz neznáme galaxie (snímky tzv. Hubbleových hlbokých polí).

Teleskop, pomenovaný po americkom astronómovi Edwinovi Hubbleovi, už nadsluhuje viac ako štyri roky. V októbri 2018 by ho mal nahradiť výkonnejší ďalekohľad tzv. novej generácie – teleskop Jamesa Webba, ktorý v súčasnosti laboratórne testujú.