Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Vo Fiľakove sa začína Týždeň geoparku UNESCO Novohrad-Nógrád

Na snímke výhľad na mesto z Fiľakovského hradu, archívne foto Foto: TASR - Ján Siman

Novohrad-Nógrád geopark je územie s geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami, rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy.

Fiľakovo 19. mája (TASR) - Na juhu stredného Slovenska a v prihraničnej, severnej časti Maďarska, sa začína dnes Týždeň geoparku UNESCO Novohrad-Nógrád. Ide o sériu podujatí pre všetky vekové skupiny obyvateľstva s cieľom popularizovať posolstvo geoparku, prezentovať jeho geologické, prírodné a kultúrno-historické hodnoty s dôrazom na ich záchranu a ochranu.

Ako TASR informovala manažérka geoparku Ivona Cimermanová, ponuka programov je bohatá - od populárno-vzdelávacích a súťažných programov pre deti materských a základných škôl, premietanie filmov, túry so sprievodcom, letný mládežnícky tábor, až po Medvešský fotomaratón – 48-hodinové podujatie, ktoré spája fotografovanie a poznávanie.

Organizátormi sú Združenie právnických osôb Geopark Novohrad-Nógrád, Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft, Správa CHKO Cerová vrchovina, mesto Fiľakovo, ZŠ Koháryho II, ZŠ Školská a ZŠ Farská lúka Fiľakovo i OZ Koháry.

Novohrad-Nógrád geopark je územie s geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami, rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Jeho výnimočnosť je cenená celosvetovo – geopark sa hrdí titulom UNESCO Globálny geopark. Spoločne so 119 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov a kategória geopark je od roku 2015 začlenená do UNESCO, podobne ako napríklad Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva.