Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Zložitý systém môže kooperovať. Zakladateľom synergetiky je H. Haken

Ilustračné foto. Foto: TASR - Andrej Galica

Haken sa zameral na zákonitosti vytvárania, stability a zániku usporiadaných časových a priestorových štruktúr v zložitých nerovnovážnych systémoch rôznej podstaty.

Stuttgart/Bratislava 12. júla (TASR) – Nemecký fyzik, vysokoškolský pedagóg, emeritný profesor Ústavu teoretickej fyziky na univerzite v Stuttgarte a najmä zakladateľ vedného odboru synergetika, Prof. em. Dr. Hermann Haken Ph.D, sa dnes dožíva 90. narodenín.

Hermann Haken sa narodil 12. júla 1927 v nemeckom Lipsku. V rokoch 1946-1948 študoval matematiku a fyziku na univerzite v Halle a v rokoch 1948 až 1950 na univerzite v Erlangene. Po získaní doktorátu za prácu o teórii skupín v matematike Haken vyučoval na univerzitách v mnohých krajinách.

Po habilitácii v roku 1956 získava titul docenta v odbore teoretická fyzika a svoje vedecké skúmania neskôr prezentoval na univerzitách v Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Spojených štátoch amerických, Japonsku či v niekdajšom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR). V súčasnosti je emeritným profesorom teoretickej fyziky na štuttgartskej univerzite (University of Stuttgart).

Haken sa vo svojej vedeckej a teoretickej práci zameral na zákonitosti vytvárania, stability a zániku usporiadaných časových a priestorových štruktúr v zložitých nerovnovážnych systémoch rôznej podstaty (fyzikálnych, chemických, biologických). Považujú ho za jedného z tvorcov kvantovo-mechanickej laserovej teórie, formulovanej v rokoch 1962 až 1966. Odbornými kruhmi je označovaný za zakladateľa synergetiky teda náuky o spolupôsobení. Ide o kooperujúci vývin podsystémov v rámci zložitého systému. Teóriou synergetiky sa vysvetľujú mnohé prebiehajúce procesy vo fyzike, v astronómii, ale aj v ekonomike a vo vývine spoločnosti.

Fyzik Hermann Haken je držiteľom a nositeľom vyše tridsiatich prestížnych ocenení a čestných titulov, ako napr. Ceny Maxa Borna, Medaily Britského inštitútu fyziky, Medaily Nemeckej fyzikálnej spoločnosti, Kríža "Pour le mérite" - za vedu a kultúru, medaily Alberta A. Michelsona, či medaily Maxa Plancka v oblasti teoretickej fyziky.

Popredný nemecký vedec je autorom a spoluautorom vyše dvadsiatich kníh, učebníc a monografií o atómovej a molekulárnej fyzike, kvantovej teórii poľa, fyzike pevného stavu, princípoch mozgovej funkcie, informačnej teórii, výpočtovej technike a synergetike.

Medzi jeho odborné publikácie patria napr. Advanced Synergetics (1983), Atomic and quantum physics (1983), Laser theory (1984), Synergetic computers and cognition (1991), The physics of atoms and quanta ( 1993), Molecular physics and elements of quantum chemistry (1995), Neural Nets with Delays and Noise (2002), Synergetics: Introduction and Advanced Topics (2004), či Synergetic Agents: From Multi-Robot Systems to Molecular Robotics 2012).