Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Zákon o transformácii SAV má zabezpečiť jej modernizáciu

Na snímke zľava predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík (vľavo) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

Zámerom zákona je vytvorenie osobitného typu právnickej osoby - verejná výskumná inštitúcia, ktorej hlavnou úlohou bude najmä výskumná činnosť. Pôjde o právnickú osobu.

Bratislava 29. mája (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) sa môže zmeniť na verejnú výskumnú inštitúciu. Mohla byť tak podnikať, zakladať startupy či spinoffy, jej financovanie by bolo viaczdrojové a otvorila by sa potrebám priemyslu a podnikateľov. Zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý má zabezpečiť transformáciu ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie a zároveň upraviť ich financovanie, už minulý týždeň schválila vláda. Na prerokovanie teraz pôjde do Národnej rady SR.



"Konečne sa nám podarilo po dlhej spolupráci so SAV vo vláde presadiť nový zákon, ktorý bude meniť podobu ústavov akadémie vied, ale takisto výskumných ústavov ministerstiev a prípadne iných ústavov na modernú podobu," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Podľa neho budú mať tieto ústavy väčšie možnosti spolupracovať s externým prostredím. "Otvárať sa budú širšiemu svetu, hlavne podnikateľskému prostrediu," podotkol minister. Tento zákon sa pripravoval od jesene 2014. Transformácia ústavov SAV mala pôvodne prebehnúť k 1. 1. 2016. Teraz sa počíta s dátumom 1. 7. 2018.

SAV v súčasnosti spravuje majetok štátu, no ten by mal prejsť podľa nového zákona na VVI. Vedci by tak mohli tento majetok predať, alebo inak zhodnocovať. Vláde pri tomto bode chýbali väčšie poistky. Po novom však napríklad, ak bude chcieť SAV nakladať s prioritným majetkom do hodnoty 25.000 eur, bude potrebný súhlas ministerstva financií. Ak pôjde o prioritný majetok v hodnote nad 25.000 eur, bude sa vyžadovať zároveň aj súhlas vlády. SAV napríklad nebude môcť darovať trvalo nepotrebný majetok neziskovej organizácii. "Je tam zábezpeka toho, aby sa nerozpredal majetok SAV," uviedol Plavčan.



Predseda SAV Pavol Šajgalík spresnil, že o tomto zákone sa začalo uvažovať už v roku 2008 a potreba vyplynula z toho, že "kabát" ušitý ešte v 90. rokoch bol pre SAV ako štátnu rozpočtovú organizáciu už pritesný na to, aby sa vedela rozvíjať v prostredí, v ktorom sa nachádza. "Neznamená to, že si odteraz bude SAV na svoju existenciu zarábať vlastnými silami. Rozpočtová kapitola SAV sa nemení. Máme stabilizačnú zmluvu, ktorú podpísal minister školstva a minister financií. Rozpočet akadémie by teda v tomto smere nemal byť ovplyvnený, skôr naopak. Otvára to možnosti na ďalšie viaczdrojové financovanie," vysvetlil Šajgalík.

Zámerom zákona je vytvorenie osobitného typu právnickej osoby - verejná výskumná inštitúcia, ktorej hlavnou úlohou bude najmä výskumná činnosť. Pôjde o právnickú osobu, ktorá bude na rozhraní medzi verejnoprávnou inštitúciou a neziskovou organizáciou. Na rozdiel od viacerých doterajších výskumných organizácií, ktoré sú rozpočtovými organizáciami alebo príspevkovými organizáciami, bude VVI disponovať vlastným majetkom. Jej hlavným zdrojom budú finančné prostriedky poskytované zriaďovateľom zo štátneho rozpočtu. Takéto inštitúcie sa budú môcť pritom uchádzať aj o ďalšie prostriedky z verejných zdrojov, najmä rezortné dotácie či iné granty. VVI bude môcť vykonávať aj podnikateľskú činnosť.