Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

ZÁZNAM: Členovia programu COST sú za jeho pokračovanie

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministri a štátni tajomníci 36 členských krajín medzivládnej organizácie COST (Cooperation on Science and Technology) prijali deklaráciu, ktorá zaručuje jej podporu aj v budúcnosti.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Deklaráciu prijali v rámci ministerskej konferencie, ktorá sa uskutočnila v Bratislave za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana, prezidentky COST Ángeles Rodríguez-Peńa a generálneho riaditeľa Direktoriátu pre výskum a inovácie Európskej komisie Roberta-Jana Smitsa. COST je najdlhšie fungujúcim programom, ktorý podporuje spoluprácu medzi vedcami a výskumníkmi v Európe.
Bolo prijaté vyhlásenie ministrov, ktoré podporuje ďalšie fungovanie tohto programu,“ informoval po skončení konferencie Plavčan. Podľa jeho slov ide o politickú podporu. "Keďže je financovaný z Horizont 2020, ktorý má svoje ohraničenie, tak sa hovorilo aj o tom, že tento program je tak významný, že všetci vyjadrili politickú podporu, aby jeho presah bol aj po skončení programu Horizont 2020,“ dodal Plavčan.
COST je podľa jeho slov základom pre tvorbu spolupráce medzi výskumnými tímami v Európe. Jeho prínos je najmä v tom, že slovenskí vedci získavajú skúsenosti na prvotriednych pracoviskách v zahraničí a majú možnosť podieľať sa na špičkovom výskume. Najviac sa za Slovensko do tohto programu zapájajú tímy z vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied.
Program COST je medzivládnou organizáciou presahujúcou európsky kontinent a počas svojej existencie umožnila spoluprácu pre takmer pol milióna vedcov. V tomto roku sa v programe COST uskutočňuje viac ako 300 rôznych projektov a na ich riešení sa spolupodieľa približne 45.000 výskumníkov z Európy i mimo nej, pričom tretinu tvoria mladí vedci. V súčasnosti dostáva COST významnú časť rozpočtu od Európskej komisie v rámci programu Horizont 2020.



by