Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SERIÁL: Vesmír

Meteorit Smolenice v Prírodovednom múzeu SNM

Meteorit Smolenice, rozmer 26 x 14 x 14 cm, hmotnosť 13,95 kg Foto: SNM-Prírodovedné múzeum v Bratislave

SNM-Prírodovedné múzeum v Bratislave sa aj tento rok zapojí do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií 2018 so širokou škálou aktivít.

Bratislava 18. mája (OTS) - Otvorené pre návštevníkov bude od rána do neskorých večerných hodín (9.00 – 23.30). Program sa začína popoludní o 15.00 oficiálnym odovzdaním lešteného plátku etalónovej vzorky a modelu meteoritu Smolenice do fondu Prírodovedného múzea a pokračuje o 16.00 zaujímavou prednáškou RNDr. Milana Garguláka, CSc. o meteoritoch z územia Slovenska.

V katastri obce Smolenice bol v apríli 2012 pri turistickej vychádzke nájdený kus kameňa, ktorý sa výrazne odlišoval od okolných hornín. Nálezca kameň, ktorý pripomínal kus železa vyzdvihol a poskytol na odborné posúdenie a štúdium. Odrezaním malej okrajovej časti kameňa a naleptaním plochy rezu bola zistená prítomnosť Widmanstättenových obrazcov, čo potvrdilo predpoklad, že ide o železný meteorit.
Meteorit je podlhovastéto tvaru, na povrchu je vplyvom oxidácie hrdzavo sfarbený. Oxidačné produkty zvetrávania tvorí limonit. Na celom povrchu sa pomerne rovnomerne nachádzajú typické útvary regmaglypty. Hmotnosť meteoritu bola po vyzdvihnutí 13,95 kg. Mineralogickému štúdiu a klasifikácii sa venovali RNDr. Daniel Ozdín, PhD. a RNDr. Milan Gargulák, CSc., ktorý je aj darcom vzoriek pre SNM-Prírodovedné múzeum.

Meteorit Smolenice, klasifikovaný ako jemný oktaedrit, rozšíri kolekciu meteoritov Prírodovedného múzea. Je cenný a významný aj tým, že ide o ďalší nález železného meteoritu na území Slovenska po viac ako 170 rokoch.

Viac info o programe SNM-Prírodovedného múzea na: http://prirodovedne.snm.sk/

Oficiálne odovzdanie meteoritu sa uskutoční v SNM-PM na Vajanského nábr. 2 v Bratislave,
v priestoroch mineralogickej expozície na 2. poschodí v sobotu 19. 5. 2018 o 15.00