Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

B.BYSTRICA: Kamene zmiznutých pripomínajú E.Šeböka a rodinu Kemeovcov

Na snímke kamene venované rodine Kemeov pred ich bývalým domom na Námestí SNP. Foto: FOTO TASR / Dušan Hein

Kamene zmiznutých sa ukladajú pred domom, kde naposledy žili občania mesta zavraždení v období holokaustu.

Banská Bystrica 31. októbra (TASR) - Štyri kamene Stolpersteine (kameň, o ktorý zakopnete) dnes popoludní pribudli v Banskej Bystrici. Okoloidúci si ich môžu všimnúť na Dolnej ulici a na Námestí SNP.



Položené boli na pamiatku Ernesta Šeböka, známeho bystrického obchodníka, športovca a mecenáša športu, a rodiny Kemeovcov – majiteľov známej galantérie u Kemov na hlavnom námestí. Stolpersteine, tzv. Kamene zmiznutých, sa ukladajú pred domom, kde naposledy žili občania mesta zavraždení v období holokaustu. Pripomínajú históriu domu a jeho obyvateľov. Dopoludnia boli položené aj v Brezne. Slovensko sa tak pripojilo k ďalším európskym krajinám, ktoré si takýmto spôsobom pripomínajú nevinné obete.

"Inštalácia kameňov Stolpersteine je súčasťou medzinárodného projektu, ktorý na Slovensku začalo realizovať Občianske združenie (OZ) Antikomplex.sk, v Banskej Bystrici v spolupráci a s finančným prispením miestnej radnice. Mesto Banská Bystrica prispelo sumou 870 eur," konkretizovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Autorom projektu je nemecký umelec Gunter Demnig, ktorý dnes kamene osobne položil.

Kamene zmiznutých budú v Banskej Bystrici podľa Pastuchovej trvalou spomienkou na generáciu obyvateľov, ktorá výrazne prispela k rozvoju mesta. "Pán Ernest Šebök bol spoluzakladateľom hokejového a krasokorčuliarskeho klubu, významným obchodníkom z obdobia prvej republiky. Bol súčasťou generácie mešťanostov, ktorí výrazne pomohli Banskej Bystrici k rýchlemu rozvoju," konštatovala hovorkyňa.

FOTOGALÉRIA: Kamene zmiznutých z holoakustu






Primátor Peter Gogola pokladá za správne a zmysluplné pripomínať obete, ľudí, ktorí zahynuli len preto, že mali odlišné náboženstvo, vieru, názory. "Nesmieme na to zabúdať a musíme sa postarať o to, aby aj ďalšie generácie si pripomínali tieto obete nezmyselnej vojny, nezmyselného besnenia, ktoré tu bolo počas fašistickej diktatúry. Zhodou okolností všetci, ktorých si pripomíname týmito kameňmi v Banskej Bystrici, boli zavraždení a zahrabaní v masovom hrobe v Kremničke," konštatoval Gogola.

"Kamene som nachádzal na dlažbe pražských ulíc, kde som v minulosti žil," uviedol spoluiniciátor projektu z OZ Jakub Lunter. Spolu s Andrejom Čiernym, spoluzakladateľom združenia, sa im páčilo spojenie nenápadnosti kameňa a jeho trvácnosti. "Kameň zároveň aspoň symbolicky navracia obyvateľov domu na miesto bydliska, do bežného mestského ruchu, z ktorého boli násilne vytrhnutí. Kameň si na rozdiel od busty či sochy nenárokuje veľa miesta vo verejnom priestore. Sme presvedčení, že takáto nenápadná pripomienka môže presvedčivejšie priblížiť osudy mien náhodnému chodcovi všedného mestského dňa," vysvetlil Lunter.



Kameň má rozmery 10 x 10 centimetrov a jeho povrch je vyrobený z mosadze. Demnig prišiel s myšlienkou na realizáciu Stolpersteine v roku 1993, prvé kamene položil v roku 1995 v Berlíne. Impulzom priniesť Stolpersteine do Banskej Bystrice bola podľa organizátorov aj absencia projektu na Slovensku. V Českej republike bolo položených niekoľko stoviek kameňov v deviatich mestách a možno ich nájsť vo všetkých susedných štátoch Slovenska.