Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

Fico sa zhodol s predsedom EP v sociálno-ekonomických otázkach

Na snímke vľavo premiér Robert Fico a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz počas stretnutia v Bruseli Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský premiér to potvrdil slovami, že sociálnodemokratický pohľad na súčasné dianie v Európe je absolútne legitímny a podľa neho je to pohľad, ktorý funguje v praxi.

Brusel 24. apríla (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico sa v rámci svojej dnešnej návštevy v inštitúciách Európskej únie stretol aj s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom. Aj na tomto stretnutí rezonovali ekonomické a sociálne témy.

„Máme jeden spoločný cieľ, a to aby za okrúhlym stolom, kde sedia premiéri, sedelo viac predstaviteľov vlád orientovaných sociálnodemokraticky,“ uviedol Fico na úvod spoločnej tlačovej besedy s Martinom Schulzom.

Súčasný predseda EP bol do januára tohto roku predsedom druhej najsilnejšej parlamentnej skupiny - Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Okrem spoločného politického zázemia sa Fico a Schulz zhodli aj v otázkach sociálno-ekonomického charakteru.

Slovenský premiér to potvrdil slovami, že sociálnodemokratický pohľad na súčasné dianie v Európe je absolútne legitímny a podľa neho je to pohľad, ktorý funguje v praxi.

„Za najpodstatnejšiu otázku, ktorú musíme v Európe vyriešiť v týchto týždňoch a mesiacoch je to, že či budú povinné len škrty, alebo budú to aj otázky hospodárskeho rastu a vytvárania nových pracovných miest,“ povedal Fico.

Slovenský premiér dodal, že odmieta odporúčania z Európy o prorastových škrtoch. Zdôvodnil to slovami, že to nie je možné v krajine, kde sú dôchodky a mzdy také nízke. Že to nemôže platiť napríklad na dôchodcov, ktorých príjem je 250 eur.

Fico v tejto súvislosti dodal, že súhlasí s predsedom EP, že Európska rada a premiéri členských štátov sa musia dohodnúť na reálnom programe ekonomického rastu, kohézie a vytvárania nových pracovných miest.


Brusel: R. Fico po rokovaní s predsedom EP M. Schulzom



Tu bude player