Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Video

VIDEO: MS: Slováci chcú napodobniť úspech z MS 2008

Na snímke Roman Štamberský Foto: TASR/Martin Baumann

Už iba štyri dni zostávajú do štartu majstrovstiev sveta v inline hokeji, ktoré sa uskutočnia od 25. júna do 1. júla na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Bratislava 21. júna (TASR) - Už iba štyri dni zostávajú do štartu majstrovstiev sveta v inline hokeji, ktoré sa uskutočnia od 25. júna do 1. júla na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Organizátori finišujú s prípravami, do hlavnej arény už preniesli z Drážďan hraciu plochu, ktorú potrebujú ešte načiarovať. V dejisku MS sú už okrem domácej reprezentácie aj tímy Argentíny a Nového Zélandu, ku ktorým sa budú postupne pridávať ďalšie národné výbery. V sobotu 24. júna je prvý tréningový deň, v nedeľu sú na programe prvé zápasy turnaja. Pred prvým vystúpením slovenského tímu proti USA (v nedeľu o 18.00 h) by malo byť krátke oficiálne otvorenie MS.



Organizátori veria, že návštevnosť na podujatí sa bude približovať číslam z MS 2008, keď sa šampionát rovnako konal v Bratislave, ešte na "starom" ZŠ O. Nepelu. Vtedy dokopy videlo stretnutia takmer 29-tisíc divákov, v priemere 618 na zápas. "Krivka predajnosti vstupeniek rastie. Vstúpili sme do rokovaní so školami, chceme, aby deti prišli na zápasy. Predpokladáme návštevnosť na rovnakej úrovni ako tomu bolo pred deviatimi rokmi. Verím, že ako budú prichádzať naše víťazstvá, tak sa bude aj plniť hala. Robíme všetko pre to, aby turnaj prebehol bez problémov," informoval na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľ turnaja Roman Štamberský. Priaznivcom inline hokeja sú na všetky hracie dni k dispozícii celodenné vstupenky v hodnote štyroch eur, kúpiť si ich môžu online v predajnej sieti www.ticketportal.sk, na 600 predajných miestach po celom Slovensku či priamo v pokladniciach zimného štadióna.

Majstrovstvá sveta sú rozdelené do dvoch divízií, v každej sú dve skupiny po štyroch tímoch. Slováci sa predstavia v top divízii v A-skupine, v ktorej nastúpia postupne proti USA, Chorvátsku a obhajcovi titulu Kanade. B-skupinu tvoria Fínsko, Švédsko, Česko a Nemecko. Úvodné tri dni prinesú zápasy v základných skupinách, po dni voľna budú nasledovať súboje vyraďovacej časti. Do štvrťfinále postúpi všetkých osem mužstiev, hrať sa bude klasicky krížovo (1A-4B, 2A-3B, 2B-3A, 1B-4A). Turnaj vyvrcholí v sobotu 1. júla súbojom o bronz a finále. Zápasy elitnej divízie sa uskutočnia na hlavnej ploche zimného štadióna, duely I. divízie v tréningovej hale.




Vysoké ambície majú slovenskí reprezentanti, ktorí pred dvomi rokmi na MS v Tampere podľahli v dueli o bronz výberu Švédska a obsadili štvrté miesto. Zverenci trénera Imricha Antalu by radi napodobnili vystúpenie spred deviatich rokov, keď Slováci v domácom prostredí vybojovali strieborné medaily. "Rok 2008 stále rezonuje, máme v kádri viacerých hráčov, ktorí ten úspech zažili. Boli by sme radi, keby sme kráčali v rovnakých šľapajach a dotiahli to čo najvyššie. Samozrejme, nikto nevie dopredu odhadnúť, ako to dopadne. Pôjdeme od zápasu k zápasu. Chceli by sme divákov potešiť dobrou hrou. Opäť sa zišla dobrá partia, tá zdobí toto mužstvo každý rok," vyslovil sa tréner Antal, ktorý stručne zhodnotil prípravu na MS: "Absolvovali sme krátky výcvikový tábor, čo sa nám osvedčilo už pred MS 2008. Brali sme ohľad na hráčov ľadového hokeja, aby sa im nenarušila ich letná príprava na nový ročník. Žiaľ, štart na MS musí oželieť Martin Kľučár z Dubnice Wild Kings pre únavové zranenie predlaktia. Nemôže s rukou poriadne hýbať, musia mu ju dať dlahy. Zo širšieho kádra tak dostane na šampionáte príležitosť Peter Lichanec," doplnil kouč, ktorý má vo výbere piatich hráčov z majstrovskej Dubnice.

Kapitánom mužstva bude Jakub Ručkay, útočník hokejovej Dukly Trenčín. "Sme už všetci plní očakávaní. Oproti minulým šampionátom je v tíme niekoľko nových tvárí, ktoré však spĺňajú požadovanú kvalitu. Tréneri poskladali dobrý káder, s ktorým môžeme urobiť rovnaký úspech, ako tomu bolo v roku 2008," verí Ručkay, ktorý v inline hokeji hráva obrancu za klub Fevra Blue Vipers. Slováci začnú v skupine proti USA. "Američania sú chalani, ktorí hrajú inline hokej od malička a venujú sa vylúčne tomuto športu. Každý rok zostavia dobré mužstvo. Rovnako pokročila v inline hokeji aj Kanada, dosahuje výborné výsledky. Chorváti sú hrateľný súper, ale aj na nich sa určite treba dobre pripraviť."

Ambasádorom podujatia bude bývalý slovenský reprezentant v ľadovom aj inline hokeji Richard Kapuš. Ten sa predstavil v domácom drese na MS 2008 a turnaj si stále uchováva v pamäti. "Na ten šampionát si spomínam veľmi dobre, mám naň množstvo krásnych spomienok. Dala sa dokopy dobrá partia a dosiahli sme to, v čo sme na začiatku asi ani sami nedúfali. Inline hokej u nás bol v porovnaní s inými krajinami, dá sa povedať, v plienkach. Kráčali sme od zápasu k zápasu, s víťazstvami nám rástlo sebavedomie a prehrali sme až vo finále so Švédmi. Bol to super zážitok," povedal Kapuš. Na inline korčule ho to stále ťahá. "Postaviť sa na nich však nemôžem, pretože mám problémy s kolenom. Nechcem riskovať, ale poriadne ma to láka," dodal bývalý útočník, ktorý je pripravený pomôcť slovenskému tímu svojimi postrehmi a radami.



Zloženie skupín na MS 2017 v Bratislave

top divízia

A-skupina: Kanada (1), SR (4), USA (5), Chorvátsko (8)

B-skupina: Fínsko (2), Švédsko (3), Česko (6), Nemecko (7)

I. divízia

C-skupina: Slovinsko (9), Argentína (12), Maďarsko (13), Nový Zéland (16)

D-skupina: Austrália (10), Veľká Británia (11), Lotyšsko (14), Brazília (15)



Program SR v základnej skupine:

nedeľa 25. júna: SR - USA (18.00)

pondelok 26. júna: SR - Chorvátsko (18.00)

utorok 27. júna: Kanada - SR (18.00)