Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Video

VIDEO: Jazykovedci oslavujú narodeniny patróna podujatím Štúr-žúr

Na kombosnímke hlavná fotografia plastika Ľudovíta Štúra v Galérii Ignáca Bizmayera v Modre, 3. marca 2015, foto TASR - Michal Svítok. Foto: TASR

Štúr-žúr so začiatkom o 12.00 potrvá až do 22.00 hodiny. Vstupné je dobrovoľné. Bližšie informácie o podujatí nájdu záujemcovia na www.juls.savba.sk.

Bratislava 21. mája (TASR) - Bratislavská Stará tržnica sa dnes premení na štúrovský žúr plný slov, hudby, filmu i divadla, ale aj výtvarného umenia, fotografií či módy. Na pravé poludnie tam otvoria multižánrové podujatie Štúr-žúr, ktorým oslávi 200. narodeniny svojho patróna Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (JÚĽŠ SAV). Podujatie, ktoré verejnosti priblíži osobnosť Ľ. Štúra rôznymi formami, sa malo pôvodne konať na Rudnayovom námestí, zmenu miesta vyvolala nepriaznivá predpoveď počasia.



"Museli sme sa promptne rozhodnúť, či budeme riskovať prikrývanie stánkov igelitom alebo sa skryjeme pod strechu. Vzhľadom na to, že na Štúr-žúre budú aj ručne vyrábané výrobky a stánky s pochutinami, uprednostnili sme Starú tržnicu, ktorá nám vyšla v ústrety," povedala pre TASR Mária Magdolen z JÚĽŠ SAV.



Na pódiu sa v rozhovoroch s moderátorkou a dramaturgičkou štúrovského žúru, jazykovedkyňou Luciou Satinskou vystriedajú Sibyla Mislovičová, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, Ludwig Bagin, Rado Ondřejíček a ďalšie osobnosti, pre ktoré sa stal slávny jazykovedec a kodifikátor spisovnej slovenčiny inšpiráciou.



Súbežne budú v Kine Mladosť premietať archívne aj súčasné filmy o Ľ. Štúrovi. Festival, na ktorom "hlavné slovo bude mať slovo", ukončí koncert kapely Slniečko. Tá publiku predstaví aj svoj hit Ludevít Štúr. Akciu spestria trhy slovenských výrobcov tradičných dekoratívnych i úžitkových výrobkov so štúrovskou tematikou a chýbať nebudú ani súťaže. V programe figuruje tiež predstavenie Orol tatranský Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena.