Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Ježiš Kristus bol ženatý, naznačuje papyrus zo 4. storočia

Fragment koptského papyrusu zo 4. storočia. Foto: TASR/AP

Profesorka teológie Karen Kingová, ktorá papyrus predstavila na konferencii v Ríme, sa domnieva , že spomínanou ženou by najskôr mohla byť Mária Magdaléna.

Bratislava 19. septembra 2012 (Teraz.sk) - Priaznivci Dana Browna sa chvejú vzrušením. Teológovia skepticky krútia hlavou.


Môže za to drobný kúsok koptského papyrusu zo 4. storočia. Niekoľko slov v prastarom jazyku egyptských kresťanov naznačuje, že Ježiš Kristus bol ženatý. Informuje o tom internetový portál idnes.cz.


Pritom kúsok papyrusu nie je väčší než vizitka a osem riadkov koptského písma napísaného čiernym atramentom je možné prečítať len pod lupou.


Práve tento útržok vzbudil medzi kresťanmi po celom svete vzrušené napätie. Môže za to tento úryvok:"Ježiš im povedal: ´Moja žena´".


Americká profesorka Karen Kingová s kúskom koptského pergamenu zo 4. storočia.
Foto: TASR/AP
"Tento fragment naznačuje, že niektorí ranní kresťania udržiavali tradíciu, že Ježiš bol ženatý," vyhlásila podľa BBC profesorka teológie Karen Kingová, ktorá papyrus predstavila na konferencii v Ríme. Domnieva sa, že spomínanou ženou by najskôr mohla byť Mária Magdaléna.


"Kresťania sa od začiatku dohadovali, či majú uzatvárať manželstvo. Len sto rokov po Ježišovej smrti sa začali odvolávať na Ježišovo manželstvo, aby podporili svoje stanovisko," vysvetlila teologička z Harvardskej univerzity.


"To poukazuje na fakt, že pre niektorých ranných kresťanov mohol byť sexuálny zväzok v manželstve napodobením Božieho skutku stvorenia a reprodukcie, a tým pádom sa stal po duchovnej stránke správny a vhodný," dodala päťdesiatosemročná odborníčka na rolu žien v kresťanstve.


Nič to nedokazuje, tvrdia teológovia


Papyrus podľa jej vedeckého tímu obsahuje tiež náznaky, že Mária Magdaléna bola Ježišovým učeníkom. To by mohlo spochybniť ďalší článok kresťanskej vierouky, že medzi Kristovými učeníkmi žiadne ženy neboli a vrhnúť nové svetlo na postavu Márie Magdalény, ktorá je v Biblii popisovaná ako napravená hriešnica.
Kingová sa domnieva, že jej provokatívny nález by mohol podnietiť novú debatu o celibáte a úlohe žien v kresťanstve. Medzi teológmi koptský papyrus vzbudil skôr skeptické reakcie. "Tvrdenie na fragmente papyrusu nič nedokazuje. Nie je to nič iného, než výkrik do vzduchu, chýba tomu potrebný kontext," domnieva sa profesor Jim West z Tennessee.


Podľa Kingovej sa na pravosti útržku zhodlo niekoľko povolaných expertov. Chce ho ale ešte podrobiť ďalším testom, predovšetkým chemickému rozboru atramentu. Súkromný majiteľ, ktorý jej ho zapožičal, chce podľa jej slov zostať v anonymite, pretože si vraj nepraje byť prenasledovaný potencionálnymi kupcami.


Gnostické texty


Spravodajský portál nbcnews podotýka, že špekulácie o Ježišovom manželstve vzbudili už skôr gnostické texty z druhého, tretieho a štvrtého storočia. Takzvané Evanjelium podľa Filipa alebo nedávno rekonštruované Evanjelium podľa Judáša kresťania neuznávajú.
Tiež text na koptskom papyruse vykazuje znaky gnostického kresťanstva, ktoré zdôrazňovalo mystickú stránku viery a katolícka cirkev ho odsudzovala ako herézu. Tento duchovný prúd zdôrazňoval úlohu žien v Ježišovom živote, predovšetkým Márie Magdalény.


Gnostické texty sa po egyptských kresťanských kláštoroch šírili až do roku 367, kedy svätý Atanáš, biskup alexandrijský, určil "oficiálny" zoznam kníh tvoriacich Nový Zákon a všetky ostatné zavrhol. Niektoré gnostické texty potom boli zakopané v púšti pri hornoegyptskom Nag Hammádí, kde časť z nich v roku 1945 objavili vedci.