Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Video

VIDEO: Ovčiarske slávnosti vo Východnej podporila i ministerka Matečná

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná Foto: TASR/Jakub Kotian

Chovatelia zvierat, milovníci ovčiarstva a tradičných špecialít z jahňaciny a baraniny môžu zažiť atmosféru sviatku slovenských ovčiarov.

Východná 12. júna (TASR) – V obci Východná v okrese Liptovský Mikuláš sa dnes koná 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie. Zúčastnila sa na nich aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, ktorá podporuje nielen chov oviec a kôz na Slovensku, ale aj výrobky z nich, ktoré sú podľa nej zdravé.



"Ďalšia vec, ktorú máme z oviec a kôz, je krajinotvorba. I keď si to málo ľudí uvedomuje, koza je najlepšia biologická kosačka, tá zožerie šípky, trnky a nie je potrebné, aby sa využívali veľké kosy. Vždy v každom veľkom stáde oviec bola jedna koza. Toto je nádherné podujatie, ktoré propaguje nielen výrobky a našu krajinu, ale aj chov oviec a kôz ako takých," uviedla pre TASR Matečná.



Chovatelia zvierat, milovníci ovčiarstva a tradičných špecialít z jahňaciny a baraniny môžu zažiť atmosféru sviatku slovenských ovčiarov. Počas celého dňa v areáli amfiteátra vystupujú folklórne súbory z Liptova, ale aj z okolitých regiónov.

"Účastníci podujatia počas dňa môžu vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ale aj strihanie oviec a následného spracovania vlny. Chovatelia dobytka budú počas dňa súťažiť aj vo výrobe najlepšieho ovčieho a kozieho syra, o najkrajšiu syrovú tortu či vo varení guláša z ovčieho mäsa," uviedol pre TASR podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Eduard Janíček. Ani tento rok nechýbajú Majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite, do ktorej sa zapojilo osem súťažiacich. Podľa organizátorov podujatia sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2012, keď súťažiaca vytiahla niť dlhú 158 metrov. "Verejnosť počas dňa môže hodnotiť ovce a kozy a vybrať šampióna výstavy. Okrem toho môžu diváci vidieť aj ukážku tanca so psom," povedal Janíček.



Podujatie sa koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a  Žilinského samosprávneho kraja, spoluorganizátorom je obec Východná.