Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Video

Pacienti sa chcú zapojiť do tvorby zdravotnej politiky štátu

Na snímke zľava predseda správnej rady OZ Slovenský pacient Vladimír Halász, predseda správnej rady Slovenská aliancia zriedkavých chorôb Radoslav Herda a predsedníčka DebRA SR Beáta Ramljaková počas tlačovej konferencie 3. júla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Organizátori lustu za problém tiež označujú zavádzanie skrytých poplatkov u lekárov, napríklad za objednanie, ako aj bezpečnosť pacienta v nemocničnom prostredí.

Bratislava 3. júla (TASR) - Zástupcovia pacientskych organizácií tvrdia, že sa na Slovensku zhoršuje postavenie pacientov napríklad aj v dôsledku rastúcich doplatkov za lieky a chcú mať preto možnosť viac sa zapájať do tvorby zdravotnej politiky štátu. Napísali preto list vláde, ministerstvu zdravotníctva a poslancom, v ktorom ich žiadajú o zohľadňovanie ich podnetov v budúcnosti, čo má podľa nich prispieť k zlepšovaniu situácie.

"Považujeme to za závažný občiansky a demokratický nedostatok princípov spravovania vecí verejných, že pacienti sú vylúčení zo zdravotnej politiky štátu, z mechanizmu kontroly a rozhodovania o úhrade liekov a takisto sú vylúčení z kategorizačnej komisie pre lieky," skonštatoval Vladimír Halász z občianskeho združenia Slovenský pacient. Pripomenul, že sú to práve pacienti, ktorí vytvárajú finančné zdroje v zdravotníctve.

Pod list kompetentných sa okrem spomínaného združenia podpísala aj Slovenská aliancia zriedkavých chorôb, Asociácia na ochranu spotrebiteľov liekov a predsedovia 25 pacientskych organizácií. V ňom okrem iného upozorňujú na rast doplatkov za lieky, ktoré podľa Halásza vedie k neúmernému a neodôvodenému ekonomickému zaťaženiu.

Za problém tiež označujú zavádzanie skrytých poplatkov u lekárov, napríklad za objednanie, ako aj bezpečnosť pacienta v nemocničnom prostredí. Organizátori a signatári otvoreného listu odporúčajú zamerať sa na zníženie výskytu nozokomiálnych infekcií, preležanín a pádov v nemocniciach.

Ku skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku by podľa zástupcov pacientov prispelo kontinuálne primerané zvyšovanie finančných zdrojov v zdravotníctve a lepšie materiálno-technické zabezpečenie zdravotníckych zariadení. "Dochádza k znižovaniu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti a k zvyšovaniu priamych i nepriamych výdavkov pacientov," upozornil Halász.


Tu bude player