Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Popradčania spomínali na obete sovietskej okupácie z roku 1968

Pietna spomienka na obete sovietskej okupácie z roku 1968 na Námestí sv. Egídia v Poprade pri pamätníku Jozefa Bonka 21.augusta 2012. Foto: TASR/Adriána Antošková

Spojenecké vojská 21. augusta 1968 vtrhli na územie bývalého Československa a pri stretoch s občanmi zahynulo niekoľko ľudí.

Poprad 21. augusta (TASR) – Približne stovka Popradčanov si dnes na Námestí sv. Egídia pri pamätníku Jozefa Bonka pripomenula 44 rokov od sovietskej okupácie. Spojenecké vojská 21. augusta 1968 vtrhli na územie bývalého Československa a pri stretoch s občanmi zahynulo niekoľko ľudí. Medzi nimi bol aj 19-ročný Jozef Bonk, ktorého zabila náhodná strela.

„Žiaľbohu, Poprad je asi stále jediné miesto na Slovensku, kde sa stretávame a na úrovni si pripomíname udalosti augusta 1968. Nezachytil som v médiách, že by sa inde niečo podobné konalo. V Bratislave to bolo veľmi chabé, nie je tam ani dôstojný pamätník, je to smutné,“ zdôraznil tajomník Svetového združenia bývalých československých politických väzňov František Bednár. Združenie chcelo obetiam komunistického režimu vytvoriť väčší a symbolickejší pamätník. O to však podľa Bednára na Slovensku nie je záujem.

„Urobili sme to aspoň v takomto skromnom rozsahu tu v Poprade. Chceli sme niečo také urobiť aj v Košiciach, tu bolo najviac obetí, celkovo sedem, avšak stroskotalo to na tom, že sa politici v mestskom zastupiteľstve nevedeli dohodnúť,“ konštatoval Bednár. Podľa neho je nezáujem zo strany spoločnosti a vlády o pripomenutie si tohto neslávneho dátumu. „Rok 1968 jednoducho nevyhovuje nikomu, nevyhovuje bývalým súdruhom, ktorí prezliekli kabáty, ani národniarom,“ uzavrel Bednár.

Tu bude player


V noci z 20. na 21. augusta vtrhla na územie Československa sovietska okupačná armáda a armády varšavského paktu a zastavilo sa tak úsilie Čechov a Slovákov o zmenu komunistického systému. Počet obetí vpádu komunistických armád do ČSSR sa vyšplhal na 90, jedným z usmrtených bol aj Jozef Bonk z Hôrky. Spojenecké vojská dorazili do Popradu okolo 13. hodiny a spustili streľbu do protestujúcich občanov. Okrem toho, že strely zabili Bonka, ťažko zranili ďalších šesť ľudí.