Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

VIDEO: Prezident A. Kiska pokrstil najnovšiu knihu Filipa Kuliseva

Prezident Andrej Kiska krstí knihu Element. Foto: archív Filipa Kuliseva

Súčasťou krstu bola aj vernisáž novej výstavy Filipa Kuliseva Amazing Planet. Verejnosť si ju môže pozrieť do 1. októbra.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev predstavil v pondelok (12. 9.) na Bratislavskom hrade svoju ôsmu publikáciu Element. Autor, ktorý patrí k svetovej špičke vo fotení prírodných scenérií, vo svojej novinke poukazuje na rozmanitosť a čaro štyroch základných klimatických pásiem Zeme v rôznych obdobiach roka. Knihu, ktorej názov odkazuje na štyri základné živly či elementy formujúce prírodu našej planéty, uviedol do života prezident SR Andrej Kiska. Pokrstil ju najstarším pieskom na Zemi z namibijského národného parku Namib-Naukluft.

Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev (na snímke) predstavil na Bratislavskom hrade svoju ôsmu publikáciu Element 12. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Filipovi Kulisevovi sa jeho typickým jazykom zasa a znova podarilo pripomenúť nám, aký výnimočný je svet, ktorý sme dostali možnosť spoznať a zažiť. Akí šťastní preto môžeme byť. Ale tiež to, aká veľká je miera našej zodpovednosti," uvádza v príhovore v knihe Andrej Kiska s tým, že ukazovať náš svet krásny má zmysel.

"Ukazovať ho krásny však dokážu ak nie mnohí, tak určite viacerí. To, čo si však na Filipovi vážim a obdivujem, je pokora, s ktorou to robí. Fakt, že nikdy nezabudol, odkiaľ je, a že nám vedome ukazuje, aké je naše miesto na tomto svete," poznamenal okrem iného prezident.



Publikácia je rozdelená na štyri časti podľa existujúcich klimatických pásiem. V polárnych oblastiach Arktídy a Antarktídy dominuje voda vo forme ľadu či ľadovcov. V miernom klimatickom pásme sú to horské pásma, skalné bralá či jaskyne. Večne zelené a klimaticky príjemné subtrópy charakterizuje príjemný vzduch, ktorý v lete ochladzuje a v zime ich chráni pred chladnými vetrami zo severu. Oheň zo slnečných lúčov, spaľujúci púšte, prináša do trópov večné leto.

Prezident SR Andrej Kiska s fotografom Filipom Kulisevom.
Foto: archív Filipa Kuliseva


V knihe je vyše 400 fotografií, ktoré autor zvýraznil geografickými faktami o navštívených miestach. Čitatelia môžu obdivovať napríklad krvavočervený slnečným ohňom spálený masív Uluru v Austrálii, ľadovcové steny Svalbardu, poslednej pevnej zeme pred Severným pólom alebo pestrú paletu farieb indiánskej jesene v americkom štáte Maine. "Snažil som sa nedávať do knižky fotografie, ktoré už boli niekedy dávnejšie publikované, sú z posledných piatich - šiestich rokov, z posledných ciest. Zase sú to púšte, ľadovce, polárne oblasti, rozbúrené oceány. Je to spleť pre mňa najkrajších miest, ktoré som mal možnosť vidieť a zažiť," povedal pre TASR Filip Kulisev.

Na snímke nová kniha Filipa Kuliseva s názvom Element.
Foto: TASR/Michal Svítok


Element mal neoficiálnu predpremiéru 4. septembra počas otvorenia výstavy Amazing Planet na kongrese Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) v Honolulu. Od utorka 13. septembra je kniha na trhu v slovenskej a anglickej verzii a v limitovanej edícii v kazete so signovanou fotografiou. Má 408 strán a váži štyri kilogramy.

Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev (na snímke) predstavil na Bratislavskom hrade svoju ôsmu publikáciu Element 12. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Súčasťou krstu, na ktorom sa zúčastnil aj minister životného prostredia SR László Sólymos, nový americký veľvyslanec v SR Adam Sterling či bulharská veľvyslankyňa Margarita Ganeva, bola aj vernisáž novej výstavy Filipa Kuliseva Amazing Planet. Verejnosť si ju môže pozrieť do 1. októbra.

Na snímke nová kniha Filipa Kuliseva s názvom Element.
Foto: TASR/Michal Svítok


Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal osem kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty.