Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Video

Prezident čítal deťom v nemocnici na Kramároch rozprávku o Osmijankovi

Ilustračné foto. Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska počas návštevy Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v pondelok 1. júna 2015. Foto: TASR - Dušan Hein

Andrej Kiska sa tak pripojil k tohtotýždňovému podujatiu Celé Slovensko číta deťom.

Bratislava 2. júna (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes predniesol prejav o detskej krajine. Stalo sa tak v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch, kde malým pacientom prečítal príbeh O načisto detskej krajine zo svojej obľúbenej rozprávkovej knihy o Osmijankovi. Prezident sa tak pripojil k tohtotýždňovému podujatiu Celé Slovensko číta deťom.

Kiska, ktorý nad podujatím prevzal záštitu, sa deťom priznal, že ako malý veľmi rád čítal rozprávkové príbehy. "Ako starší som zasa mal rád knihy o Troch pátračoch, čítal som Winnetoua, Old Shatterhanda i knihy, ktoré napísal Jules Verne," povedal prezident. Dnes sa k rozprávkam vracia pri svojich deťoch. "Už ich ale nečítam, ale vymýšľam, pričom hlavnými hrdinami príbehov sú práve moje deti," uviedol prezident.



Prečítať rozprávku prišiel deťom, ktoré musia v týchto dňoch prekonávať zdravotné problémy, aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Kniha, ktorú si vybral, sa viaže k obdobiu, keď aj on musel ako dieťa počas leta ostať v nemocnici. "Vtedy sa mojím najlepším kamarátom stal Smelý Zajko," prezradil Nesrovnal. Malých pacientov prišiel potešiť aj herec Peter Kočiš, ktorý sa považuje za veľkého fanúšika literatúry. "Teší ma, že lásku k literatúre zdedili aj moje dve dcéry, ktoré napriek takým veľkým lákadlám, ako je počítač, tablet či mobil, dávajú prednosť knihám," povedal pre TASR Kočiš.

Akciu Celé Slovensko číta deťom prišla do DFNsP v Bratislave podporiť aj spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová a takisto aj spevák Tomáš Bezdeda.

Kampaň Celé Slovensko číta deťom prináša v dňoch od 1. do 7. júna podujatia v slovenských mestách, v ktorých sa v nemocniciach a na verejných priestoroch čítajú deťom knihy. Okrem Bratislavy sa pripojil napríklad aj Zvolen, Banská Bystrica, Trenčín, Trnava, Piešťany či Čadca. Cieľom kampane je prebudiť v deťoch záujem o literatúru a ukázať im krásu kníh.