Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Video

Program na ochranu korytnačiek je kompromisom medzi ľuďmi a prírodou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Korytnačky, ktoré kladú vajcia na ľuďom prístupných miestach, často čelia hrozbám a rovnako aj ešte nevyliahnutá korytnačia generácia.

Pláž Ostional, Kostarika 23. novembra (TABLET.TV) - Tisícky morských korytnačiek v týchto dňoch plávajú k pobrežiu Kostariky. Všetky mieria na pláž Ostional, aby masovo nakládli vajíčka. Tento pravidelný korytnačí zraz opakujú každoročne. Z vajíčok sa neskôr vyliahnu ich potomkovia.

Korytnačky priplávajú na pláž zvyčajne v noci v priebehu troch až deviatich po sebe idúcich dní. Každá z nich môže do jamy vyhrabanej v piesku naklásť okolo 100 vajíčok. Na tichomorské pobrežie Kostariky pritom prichádza klásť vajcia spolu viac ako milión korytnačiek.

Obyvatelia Kostariky založili špeciálny komunitný program riadenej ochrany. Jeho členom umožňuje zbierať časť vajec nakladených v prvých dňoch a následne ich dodať na trh. O všetky ostatné sa starajú a ochraňujú ich, až kým sa malé korytnačky nevyliahnu. Systém je nastavený tak, aby populácia korytnačiek nebola ohrozená. Legálny predaj vyzbieraných vajec zároveň prospieva ekonomike krajiny.