Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

VIDEO: Otvorená akadémia poskytne výsledky práce vedcov verejnosti

Milan Štěch, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt otvorenej akadémie zahŕňa napríklad programy Medzi Zemou a vesmírom, Zdravé potraviny pre všetkých či Veda pre kvalitný život.


Bratislava 5. mája (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) spúšťa projekt Otvorená akadémia. Chce prostredníctvom neho poskytnúť odberateľom z radov verejnosti výsledky práce deviatich výskumných programov, rozpracovaných do 49 tém.

Druhým cieľom projektu je prezentácia činnosti SAV a poskytnutie relevantných informácií o práci vedcov SAV v snahe zdokumentovať jej význam a dôležitosť. Na dnešnej tlačovej konferencii za účasti ministra školstva, vedy a výskumu Petra Plavčana (nominant SNS) o tom informovali predseda SAV Pavol Šajgalík a podpredseda Emil Višňovský.

"Prichádzame s ponukou deviatich výskumných programov pod spoločným názvom Otvorená akadémia. Programy sú zamerané na konkrétne využitie v rozmanitých oblastiach života spoločnosti. Stratégiou tohto programu je poskytnúť expertné poznatky, informácie a riešenia tém a problémov na báze multidisciplinárnych vedeckých výskumov," objasnil Šajgalík.

SAV sa podľa neho rozhodla svoje programy formulovať tak, aby boli pre spoločnosť zrozumiteľné. "Chceme byť otvorení pre všetkých, ktorí o to majú záujem. Je to o to dôležitejšie, že žijeme v čase, keď má facebookvý status väčšiu váhu než slovo vedca," dodal.

Minister Plavčan považuje projekt Otvorenej akadémie za veľmi dôležitý. „Súbor programov projektu je významný, lebo hľadajú postavenie človeka v zložitom období, ktoré prináša množstvo existenciálnych problémov spojených s rozvojom priemyslu, ekológie a ďalších, ktoré život človeka ovplyvňujú. "Veľmi oceňujem, že jednotlivé výskumné programy Otvorenej akadémie si dali za cieľ pokryť skutočne široké spektrum života našej spoločnosti," uzavrel Plavčan. Rezort školstva bude projekt podporovať, na jeho rozbeh a propagáciu programov v tomto roku vyčlenilo 100.000 eur.

Odborný garant projektu Emil Višňovský pripomenul, že snahou SAV je byť špičkovou a medzinárodne konkurencieschopnou vedeckou inštitúciou. "Zároveň má byť inštitúciou spoločensky relevantnou a užitočnou, ktorej výsledky prinášajú riešenia problémov, ktoré sú dôležité nielen pre vedu a vedcov, ale rovnako aj pre spoločnosť, ekonomiku, kultúru, verejnosť a celú krajinu," povedal Višňovský.

Projekt otvorenej akadémie zahŕňa programy Nové materiály a technológie pre všetkých, Medzi Zemou a vesmírom, Informácie a komunikácia, zdravá krajina 21. storočia, Zdravé potraviny pre všetkých, Veda pre kvalitný život, V akej spoločnosti žijeme, Ako myslíme, cítime, konáme a Akí sme a prečo. SAV zriadila pre projekt webovú stránku www.otvorenaakademia.sav.sk