Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Šéf SAV: Súčasný stav bráni mať intímnejší kontakt s priemyslom

Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík počas spoločného vyhlásenia Predsedníctva SAV, Výboru Snemu SAV a Odborového zväzu SAV na tému "O čo všetko prichádza naša spoločnosť a SAV neprijatím zákona o verejnej výskumnej inštitúcii?" V Bratislave, 18. novembra 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Akadémia poukazuje na jej chýbajúcu transformáciu.


Bratislava 18. novembra (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) od nového roka naďalej ostáva ako jediná v rámci krajín V4 netransformovaná na verejno-právnu inštitúciu. Podľa jej predsedu Pavla Šajgalíka to vedcov brzdí, aby mohli samostatnejšie a efektívnejšie hospodáriť. "Bráni nám to v intímnejšom kontakte s priemyslom," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Transformáciu na takýto typ mal umožniť zákon o verejných výskumných inštitúciách (VVI). Ten však v tomto volebnom období poslanci v parlamente neprerokujú. Predstavitelia SAV nad tým vyjadrili poľutovanie. Tvrdia však, že to nie je v konfrontačnom tóne.

"Pre nás to teda znamená, že stále zostávame vo svojom financovaní plne závislí od štátneho rozpočtu," upozornil Šajgalík. Tento spôsob financovania je podľa SAV jedným z dôsledkov, prečo odchádzajú mladí vysokokvalifikovaní odborníci do zahraničia. Transformácia by umožnila, aby mohlo vedenie šikovných ľudí adekvátne zaplatiť.

Fakt, že zákon nie je prijatý, blokuje SAV v plnení úloh, ktoré od nich spoločnosť očakáva. "Napríklad, aby sme zvýšili vedeckú výkonnosť, viac v praxi využívali výsledky výskumu, či aby sme samostatnejšie a efektívnejšie hospodárili," vymenoval predseda SAV.

Zákon o verejných výskumných inštitúciách mal k 1. januáru 2016 zabezpečiť transformáciu ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie a zároveň upraviť ich financovanie. Tie by sa napríklad okrem prostriedkov zo štátneho rozpočtu mohli uchádzať aj o ďalšie peniaze z verejných zdrojov a mohli by aj podnikať.

Právna úprava prešla pripomienkovým konaním aj Legislatívnou radou vlády SR. Na rokovanie vlády sa však už pre pripomienky zo zboru poradcov predsedu vlády nedostala. Akadémia však podporuje pôvodný návrh ministerstva školstva, s pripomienkami nesúhlasí.

Ministerstvo školstva nedávno pre TASR uviedlo, že neočakáva priestor na to, aby sa zákon stihol tento rok prijať. Transformácia SAV tak podľa rezortu "neprebehne úspešne k. 1.1.2016, teda k začiatku nového rozpočtového roka".