Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Slovensko je pripravené realokovať do 200 mil. eur z eurofondov

Na snímke vľavo premiér Robert Fico a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas stretnutia v Bruseli 24. apríla 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko podľa Barrosa čelí v súčasnosti dvom výzvam - konsolidácii verejných financií a naštartovaniu zamestnanosti.

Bratislava/Brusel 25. apríla (TASR) – Slovenská vláda je pripravená realokovať z nevyčerpaných eurofondov 150 až 200 miliónov eur, čo by v roku 2013 umožnilo vytvoriť 25.000 až 35.000 pracovných miest pre nezamestnaných mladých ľudí.

"Pre malú krajinu ako Slovensko to bude veľký úspech," povedal po utorkovom (24.4.) rokovaní s predsedom Európskej komisie (EK) José Manuelom Barrosom premiér Robert Fico.

Zatiaľ však podľa neho nie sú jasné podmienky realokácie týchto zdrojov. S Barrosom sa preto dohodol na tom, že predstaviteľ jeho kabinetu bude v Bruseli čo najskôr hovoriť o využití objemu peňazí na tento účel, o ktorom politicky rozhodne slovenská exekutíva. Táto téma by mala byť predmetom piatkového (27.4.) rokovania vlády. Na ňom sa určí objem peňazí, ktorý pôjde z príslušných operačných programov na zamestnávanie mladých ľudí.

"Chcem túto príležitosť využiť, lebo iba osem krajín dostalo možnosť realokovať zdroje," avizoval Fico po ukončení svojej pracovnej cesty v Bruseli.

Minister dopravy Ján Počiatek v utorok pre TASR uviedol, že podľa šéfov jednotlivých operačných programov peniaze z eurofondov, ktoré by Slovensko nedokázalo vyčerpať do konca súčasného programového obdobia, neexistujú. Štát by tak mal použiť do konca roka 2015 celý balík približne 11 miliárd eur, ktoré dostal z Bruselu. Fico na to reagoval tým, že každý, kto spravuje operačný program, má predstavu, ako bude nakladať s prostriedkami EÚ. Pripomenul však, že iba Operačný program informatizácia spoločnosti (OPIS) má v tomto roku vyčerpať 118 miliónov eur, pričom je reálne riziko, že sa tak nestane.

Tu bude player


"Ale podľa pravidiel, ktoré dnes platia, nemôžu byť tieto zdroje použité na program vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí," upozornil. Ako dodal, v prípade, že komisia nebude s realokáciou súhlasiť, Slovensko nebude mať peniaze na tento program.

sprava minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír počas stretnutia s viceprezidentom Európskej komisie Marošom Šefčovičom (vľavo).
Foto: TASR/Michal Svítok
Podpredseda EK Maroš Šefčovič konštatoval, že Slovensko musí v prvom rade prísť s konkrétnou sumou peňazí, ktorá by mohla byť využitá na tento účel. On sám zo svojej pozície bude zdôrazňovať politickú dôležitosť toho, aby tieto prostriedky, ktoré by mohli prepadnúť do európskeho rozpočtu, boli využité na tvorbu nových pracovných miest, čo je dlhodobou prioritou komisie. Zároveň chce spraviť všetko pre čo najrýchlejšie prediskutovanie slovenského návrhu a posúdenie nielen jeho finančnej stránky, ale aj rešpektovania nastavených pravidiel.

Slovensko podľa Barrosa čelí v súčasnosti dvom výzvam - konsolidácii verejných financií a naštartovaniu zamestnanosti. Zdôraznil preto dôležitosť toho, aby slovenská vláda bezodkladne podnikla nevyhnutné efektívne opatrenia. Fico šéfa EK ubezpečil o záväzku SR konsolidovať verejné financie v roku 2013 pod 3 % HDP, pričom všetky opatrenia s tým súvisiace prediskutuje v rámci širokého sociálneho dialógu.