Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Video

Trenčiansky kraj sa teší obľube turistov. Vyhľadávajú kúpele a hrady

Na snímke interiér tureckého kúpeľa Hammam z roku 1888, ktorý je najvzácnejšou historickou pamiatkou a slúži ako prezliekáreň a odpočiváreň po masáži a kúpeli. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V porovnaní s ostatnými krajmi je Trenčiansky kraj v návštevnosti piaty na Slovensku, predstihol aj susedný Trnavský a Nitriansky kraj, dokonca i Košický kraj.

Trenčín 11. septembra (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) navštívilo v 1. polroku tohto roka 172.660 turistov, čo je medziročný nárast o 32.842. Návštevnosť TSK medziročne stúpla o 19 %.

Ako informoval predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Juraj Gerlici, v porovnaní s ostatnými krajmi je Trenčiansky kraj v návštevnosti piaty na Slovensku, predstihol aj susedný Trnavský a Nitriansky kraj, dokonca i Košický kraj.

„Pozitívom je aj skutočnosť, že turisti strávili v Trenčianskom kraji viac nocí, počet prenocovaní sa v 1. polroku 2017 zvýšil takmer o 14 % v porovnaní s minulým rokom. Nárast turistov sa prejavil aj na zvýšených tržbách za ubytovanie, ktoré v 1. polroku 2017 predstavovali sumu 16,13 milióna eur, čo je nárast o 3,52 milióna eur,“ doplnil Gerlici.

„Náš kraj bol v minulom roku jediný, kde došlo k zvýšeniu kapacít o 278 lôžok v porovnaní s rokom 2015. Vo všetkých ostatných slovenských krajoch došlo v roku 2016 k výraznému poklesu. V tomto polroku počet lôžok stúpol až o 688, na porovnanie v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji počet lôžok klesol. V Prešovskom kraji, ktorý je dlhodobo jedným z najnavštevovanejších regiónov, klesol počet lôžok až o 1073,“ vysvetlila výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská.

Zvýšenie návštevnosti v TSK spôsobila podľa Gerliciho nielen činnosť KOCR Trenčín región, ale aj geopolitická situácia vo svete. „Ľudia vyhľadávajú skôr domáce atrakcie a aktivity. Necestujú už toľko do typických a zaužívaných destinácií, ale zostávajú na Slovensku. Som veľmi rád, že spomedzi všetkých slovenských krajov si vyberajú aj Trenčiansky kraj,“ doplnil Gerlici s tým, že k najnavštevovanejším destináciám v TSK patria kúpele a hrady a zámky.

Podľa Frývaldskej sa KOCR Trenčín región prioritne zameriava na informovanie verejnosti o zaujímavých lokalitách kraja. „Na našej webovej stránke, ktorá má ročne viac ako 300.000 návštevníkov, nájdu záujemcovia prehľad podujatí, typy na ubytovanie, relax. V najbližšom období chceme spustiť predaj elektronických lístkov. Tým chceme obmedziť čakanie na hradoch. Predaj elektronických lístkov momentálne testujeme na hrade Beckov,“ doplnila Frývaldská s tým, že by systém radi spustili do konca tohto roka.