Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

Na Tankových dňoch sa zišli nadšenci vojenskej histórie

Najväčšia military šou na Slovensku a jedna z najväčších v Európe. Tankové dni Laugaricio predstavili život vojakov, aj rekonštrukcie bojov na zemi aj vo vzduchu, 1. júla 2017 v Trenčianskych Stankovciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Defilé vojenskej techniky predstavilo divákom ruskú, nemeckú a americkú bojovú techniku použitú počas bojov v druhej svetovej vojne na východnom aj západnom fronte.

Trenčianske Stankovce 1. júla (TASR) – Na Tankových dňoch Laugarício 2017 sa počas tohto víkendu zišlo v Trenčianskych Stankovciach zhruba 500 nadšencov z klubov vojenskej histórie z krajín strednej a východnej Európy, ktorí predstavili 300 kusov bojovej techniky.

Podľa spolupracovníka organizátora – Klubu vojenskej histórie Laugarício a moderátora podujatia Miroslava Minára sa podujatie začalo už piatok (30. 6.) spanilou jazdou v okolí Trenčína a Nového Mesta nad Váhom, ktorej súčasťou bolo vzdanie pocty poručíkovi Adamovi Adamovičovi, rodákovi z obce Bošáca. "Bol to príslušník československej obrnenej brigády, ktorý zahynul krátko pred koncom druhej svetovej vojny pri bojoch o mesto Dunkerque," uviedol Minár.

Doplnil, že dnešné defilé vojenskej techniky predstavilo divákom ruskú, nemeckú a americkú bojovú techniku použitú počas bojov v druhej svetovej vojne na východnom aj západnom fronte. "Historická ukážka pripomenula boje na západnom Slovensku po úspešnom prelomení nemeckej obrany pri Starom Tekove. Tu sa začala Bratislavsko-brnianska operácia, ktorá pokračovala západným Slovenskom smerom na Brno," dodal moderátor podujatia.

"Dnešný deň bol zároveň Dňom Pozemných síl Slovenskej republiky, takže nechýbali vojaci so svojou technikou. Samohybnou kanónovou húfnicou Zuzana, bojovými vozidlami pechoty, tankom T72. Dynamické ukážky predstavili zásah Vojenskej polície pri prenasledovaní páchateľov či činnosť tímu EOD, ktorý má na starosti likvidáciu nevybuchnutej alebo nájdenej munície," podotkol Minár.

Všetko podľa neho vyvrcholilo ukážkou na záver aj s ničením vozidiel v bojovej dráhe. "Diváci videli na podujatí štyri bojové tanky T34, nemecký tank Panther a množstvo ďalšej techniky z druhej svetovej vojny. Repliky, ale aj originály. Vďaka obrovskej práci ľudí, ktorí sa tomu venujú. Pretože si doslova po celom svete zháňajú súčiastky, dokumentáciu a tieto skvosty vojenskej histórie," uzavrel Minár.